Devlet Bahçeli, 1 Ocak 1948 tarihinde Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde dünyaya geldi. Babası koyu bir Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Salih Bahçeli, annesi ise Samiye Bahçeli’dir. Bir röportajında da sol ideolojiye sahip bir ailede yetiştiğini ve ailedeki ilk ülkücü dünya görüşünü benimseyen kişinin kendisi olduğunu belirtmiştir.[1] Ailesi, Türkiye’nin en geniş aşiretlerinden Fettaoğlu aşiretine mensuptur.
İlkokulu memleketinde, ortaokulu Adana’da, liseyi ise İstanbul’da tamamladı. İstanbul’da Etiler’deki Ata Koleji‘ne gittiği için siyasi çevresi tarafından “kolejli” olarak anıldı. Milliyetçi düşüncelerle lise yıllarında tanışmıştı. Bunda özellikle edebiyat öğretmeni Suna Tural’ın katkısı oldu. Onun önerdiği kitapları okudu; en çok da Ömer Seyfettin’den etkilendi.[2]
5 soruda Milliyetçilik hakkında her şey
ÜNİVERSİTE YILLARI
1967 yılında, bugünkü adı Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olan, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Dış Ticaret Bölümü‘ne kaydoldu. Bu dönemde Alparslan Türkeş‘in lideri olduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi‘nin (CKMP) seminerlerine katıldı. Üniversitede Ülkü Ocakları’nın şubesini açtı. Ayrıca o dönem, solcuların hakimiyetinde olan fakültenin geri alınması için başlatılan hareketin liderliğini yaptı.
Devlet Bahçeli, bir dönem Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 1971 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra, okulunda asistan olarak görev yapmaya başladı. Öğrencileri arasında Türkiye’nin ileride adını sıkça duyacağı bir isim vardı: Abdullah Çatlı.
Ülkücü akademisyenlerin örgütlenmesi için çalışan Devlet Bahçeli, Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği‘nin kuruluşunda yer aldı. Ayrıca Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği‘ni kurdu.
Üniversite tarafından doktora tezine danışman hoca ataması geciktirilince, doktorasını 10 yılda tamamlamak zorunda kaldı. İktisat doktorasını tamamladıktan sonra 1987 yılına kadar öğretim üyesi olarak görev yaptı.
ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN ÇAĞRISI
Alparslan Türkeş kimdir?
1987 yılında öğretim üyeliği görevinden istifa ederek Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) yönetimine seçildi ve genel sekreterliğe getirildi. Siyasi hayatı, Alparslan Türkeş’in çağrısıyla başlamış oldu.
MÇP’nin ardından Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yeniden kuruldu ve burada yaklaşık 10 yıl boyunca çeşitli görevlerde bulundu.
MHP GENEL BAŞKANI SEÇİLMESİ
Türkeş’in 4 Nisan 1997 tarihinde vefat etmesinin ardından düzenlenen MHP 5. Olağanüstü Kurultayı‘nda Genel Başkan seçildi.
İLK SEÇİMDE BÜYÜK BAŞARI
Genel Başkan olmasının ardından girdiği ilk seçimde, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının da yarattığı etkiyle, büyük bir başarı yakaladı. 18 Nisan 1999’da yapılan genel seçimlerde yüzde 18 oy alan MHP, DPS’nin ardından ikinci parti olmuştu.
Seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev yaptı.
ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI VE İSTİFA
2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından 7 Temmuz 2002 tarihinde erken seçim çağrısı yaptı. Devlet Bahçeli’nin özellikle direttiği erken seçim sonucunda koalisyondaki tüm partiler tam bir hüsrana uğradı.
3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerde MHP baraj altında kalınca, “Tüm sorumluluğu üzerime alıyorum” diyerek görevi bırakacağını açıkladı. Fakat bir sonraki kurultayda yeniden aday oldu ve görevine devam etti.
22 Temmuz 2007’deki genel seçimlerde yüzde 14 oy alan MHP, yeniden TBMM’ye girdi.
Bahçeli, 2007 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “367 krizi” olarak adlandırılan krizin çözülmesini sağladı.
MHP; 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde yüzde 13, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde yüzde 16, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 11, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde yüzde 11 oy aldı.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Devlet Bahçeli, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından uzun bir süredir Başkanlık sistemine olan muhalif görüşünü değiştirdi. Başkanlık sisteminin Meclis’e getirilmesi çağrısını yaptı.
KAYNAKÇA
[1] Milliyet gazetesi, 22.09.2002
[2] Türkiye gazetesi, 03.06.1999
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.