Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından internet üzerinden yapılan yayınların denetlenmesini sağlayacak yönetmelik yayımlandı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” yayımlandı.
Yönetmeliğe göre radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internet ortamında sunan platformların Türkiye’de lisans alması gerekiyor. Böylece Netflix ve Blu TV gibi dijital yayıncılık platformları RTÜK’ten izin almak zorunda.
Öte yandan söz konusu platformlarda yer alan içerikler RTÜK tarafından denetlenecek.
3 FARKLI LİSANS TÜRÜ BELİRLENDİ
Yönetmelikte 3 farklı lisans türü belirlendi. Bu lisans türleri şöyle:
♦ İNTERNET-RD: İnternet ortamından radyo yayını sunmak isteyenlere verilen lisans. Lisans ücreti 10 bin TL.
♦ İNTERNET-TV: İnternet ortamından televizyon yayını sunmak isteyenlere verilen lisans. Lisans ücreti 100 bin TL.
♦ İNTERNET-İBYH: İnternet ortamından isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak isteyenlere verilen lisans. Lisans ücreti 100 bin TL.
Bu lisansları alabilmek için Türk Ticaret Kanunu’na uygun bir şirket kurulması gerekiyor. Lisansların geçerlilik süreleri 10 yıl olarak belirlendi.
NET SATIŞLARININ BİNDE BEŞİNİ RTÜK’E ÖDEYECEKLER
Ücret karşılığı ve koşullu erişim yoluyla izlenebilen yayınlar, yıllık net satışlarının binde beşini izleyen Nisan ayına kadar RTÜK’e ödeyecek.
Bu kapsamdaki platformların yayınları RTÜK tarafından denetlenecek. Bazı durumlarda ise lisans iptali söz konusu olabilecek.
Öte yandan yönetmenlikte yer alan ve platformların uyması gereken yükümlülüklerden bazıları şöyle:
- “Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanun kapsamında uygun bulunmayan ihlale konu isteğe bağlı yayın hizmetlerini program kataloğundan çıkarmak.”
- “Yayın kayıtlarını yapıldığı tarihten itibaren bir yıl süreyle muhafaza etmek.”
- “Koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmek.”
YOUTUBE DA RTÜK DENETİMİNE GİRİYOR MU?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yasanın geçmesinin ardından RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy yaptığı açıklamada ‘Youtube, Twitter ve Facebook gibi sitelerde yayıncı hüviyeti taşımayanlar için RTÜK denetimi olmayacağını’ söylemişti.
RTÜK DENETİMİ SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE
RTÜK tarafından alınan karar sosyal medyanın da gündemindeydi. Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlar şöyle:
RTÜK gelsin evimizi de denetlesin. Hatta çip taksınlar, arkadaş dost sohbetlerini de kayda geçirip denetlesinler.
Ne konuşup ne konuşmayacacağımıza onlar karar versin
Bize sınırlarımızı çizsinler mazallah bu milletin ahlakını bozabiliriz veya terör örgütlerine göz kırpabiliriz
— Çağlar Cilara (@caglarcilara) August 1, 2019
Netflix, Blutv, puhutv nin RTÜK e bağlanması saçmalık.
Dünyanın gittiği yönün tersine gitmeye çalışmak ayrı bir başarı öyküsü— Prof.Dr.Burak ARZOVA (@arzovaone) August 1, 2019
Sayın RTÜK çalışanları; Öyle boş boş izlemek yok. Lütfen abone olmayı da unutmayın =) Ayrıca RTÜK’ün açılımı radyo televizyon üst kurulu… Yani İnternet için ekleme yapmak lazım 🤔 Türk mutfağından yemek çalan yunan mantığı ile gitsek… RTÜKİ falan olur sanırım.
— Oğuzhan Uğur (@OguzhanUgur) August 1, 2019
Artık dijital platformlarda RTÜK denetimine girdi. Ama asıl hedef, ne Netflix ne blutv. Bence asıl hedef internet üzerinden yayın yapan haber kanalları. Yaşın yanında kuru da yanacak tabii ki. Yaşasın yargı reformu, yaşasın ileri demokrasi!
— Armagan Çağlayan (@Armagan_caglaya) August 1, 2019
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.