Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisini değerlendirdi.
Acemoğlu, mail yoluyla Karar gazetesi yazarı Taha Akyol’un sorularını yanıtladı.
‘MERKEZ BANKASI 2011 YILINDAN BU YANA BAĞIMSIZ DEĞİL’
Taha Akyol’un Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin sorduğu soruya Acemoğlu, Merkez Bankası’nın kritik bir kurum olduğunu belirtti ve 2011 yılından bu yana bağımsız bir durumda olmadığını söyledi. Acemoğlu, “Hükümetin para ve faiz politikasını dikte etme gücü artmış durumda. En son faiz oranlarının düşürülmesini de bunun bir işareti olarak görüyorum. Bunun ekonomiye yardımcı olacağını sanmıyorum” ifadelerini kullandı.
Akyol’un, “Türkiye’yi bugünkü kriz durumuna getiren temel ekonomik politika hataları nelerdi?” şeklindeki sorusuna “Türkiye ekonomisinin bugünkü durumunu, 2000’li yılların ortasından itibaren ekonomik kurumların kötüleşmesinin doğrudan bir sonucu olarak görüyorum” yanıtını verdi.
Türkiye’nin, 2002 ile 2006 yılları arasında nispeten yüksek kaliteli bir büyüme yakaladığını belirten Acemoğlu, “Ancak tüm bunlar 2006’da bu yana tersine çevrildi. Ucuz likidite dahil uluslararası şartların çok müsait olması sayesinde Türkiye sermaye çekmeye, büyümeye devam etti, ancak bu tarz büyüme sürecinde verimlilik artışı olmadan ve ekonomik verimsizlik ve risk birikmeye başladı” dedi.
‘2006’DAN BU YANA VERİMLİLİK ARTIŞIMIZ OLMADI’
Verimliliğin ekonomik büyümenin güç kaynağı olduğuna vurgu yapan Acemoğlu, bir ekonomi verimlilik artışına ulaşamıyorsa, derin sorunlardan muzdarip olduğu anlamına geleceğini kaydetti. Acemoğlu, “Türkiye ekonomisi için bu kadar endişe verici olan şey de budur. 2006’dan bu yana esasen verimlilik artışımız olmadı. Ekonomi, en önemli hayat damarlarından birinden kesilmiş oldu” ifadelerini kullandı.
Acemoğlu, “Verimliliği artıracak politikalar neler olabilirdi?” sorunu şu sözlerle yanıtladı:
“Birkaç tanesini sayayım. Daha iyi üretkenlik elde etmek istiyorsanız, daha iyi teknolojiye ihtiyacınız var. Daha iyi teknoloji elde etmenin etkili bir yolu da yabancı yatırımları, özellikle de ortak girişimleri ülkeye çekebilmek. Bu gerçekleşmedi.
Daha iyi verimlilik elde etmek istiyorsanız, yatırımı yapacak doğru şirketlere de ihtiyacınız var. Yolsuzluk ve belirsizlik, özellikle politikacıların desteğine sahip olmayanların yapabileceği yatırımlara engel oluşturuyor. Biz bu açıdan da başarısız olduk.
Daha iyi verimlilik elde etmek istiyorsanız, bir başka önemli kaldıraç da yatırımdır. Ancak, daha önce de belirttiğim gibi, düşük yatırım olduğunda ve bunun önemli bir kısmı da inşaata gittiğinde, ekonominin en verimli sektörlerinde yeterince yatırım gerçekleşmiyor.”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.