engin alan

Engin Alan kimdir?

Engin Alan, 31 Mart 1945 tarihinde İstanbul’un Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi. Babası Kazım Alan, annesi ise Ayşe Alan’dır.

Kara Harp Okulu ve Kara Harp Akademisi’nden mezun olduktan sonra çeşitli birliklerde görev yaptı. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı‘na katıldı.

Daha sonraki yıllarda Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargahı Planlama Subayı, Moskova Askeri Ataşesi, Komando Tugay Kurmay Başkanı, Özel Kuvvetler Komutanlığı Öğretim ve Eğitim Grup Komutanı, Kurmay Başkanı, Gökçeada 5. Komando Alay Komutanı ve Gelibolu’da bulunan 2. Kolordu’da Kurmay Başkanı olarak görev yaptı. [1]

Engin Alan, Moskov Askeri Ateşesi olarak görev yaptığı sırada çok iyi düzeyde Rusça öğrendi.

1992 yılında Tuğgeneral rütbesine yükseldikten sonra Diyarbakır’da bulunan 16. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na atandı. Daha sonra ise Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşesi olarak görevlendirildi.

ABDULLAH ÖCALAN VE ŞEMDİN SAKIK OPERASYONLARI 

1996 yılında Tümgeneral olan Engin Alan, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapmaya başladı. Onun döneminde önce terör örgütü PKK’nın iki numaralı ismi Şemdin Sakık rekor bir operasyonla yakalandı, daha sonra da teröristbaşı Abdullah Öcalan yakalandı.

2007 yılında Korgeneralliğe terfi etti. Elazığ’da bulunan 8. Kolordu Komutanlığı’na atandı. Daha sonra ise Gelibolu’da bulunan 2. Kolordu Komutanlığı ve Lojistik Komutanlığı’na atandı.

Çanakkale’de görev yaptığı sırada düzenlenen anma töreninde, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ayağa kalkmadığı için eleştirildi. Bu olayın ardından Engin Alan yaptığı açıklamada, başbakan tören alanına geldiğinde ayakta karşıladığını ancak konuşmasının bitiminde ayağa kalkmadığını söyledi. Bunun sebebini ise “Askeri terbiyem gereği kurumuna yapılmış bir haksızlığa TSK adına tavır koymak” olarak gösteriyor. Erdoğan, 2011 yılında bu olayı hatırlatarak ve Engin Alan’ın Balyoz Davası’ndan dolayı tutuklu olmasına da gönderme yaparak “O General bedelini ödedi” diye konuştu.

EFSANE KOMUTAN CEZAEVİNDE 

Engin Alan, 2011 yılında Balyoz Davası’ndan dolayı tutuklandı. 2011 yılındaki genel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi‘nden İstanbul Milletvekili seçildi. 2012 yılında Balyoz Davası’ndan 18 yıl hapis cezası alınca milletvekilliği düşürüldü.

“HABUR’DAN GİRENLER SERBEST BIRAKILDI, BİZ TERÖRİST OLDUK.”

Efsane Komutan” olarak bilinen ve terörle mücadele bölgesinde ayak basmadığı yer kalmayan Engin Alan’ın, 2012 yılında cezaevindeyken sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama oldukça dikkat çekiciydi.

Engin Alan’ın 2012 yılında cezaevinden yaptığı açıklama.

Engin Alan, 19 Haziran 2014 tarihinde tahliye oldu. Tam 44 ay hapis yatmış ve bu süreçte 6 yakını kaybetmişti. Annesi Ayşe Alan’ın cenazesine iki günlük özel izinle katılabilmişti. Şöyle diyordu bir röportajında: “Hiçbir şey ailemizden bize hasret gidenlerin acısını geri getiremez.” [2]

“YETER Kİ ÜLKEM SAĞOLSUN”

Cezaevinden çıktıktan sonra katıldığı bir televizyon programında şu açıklamalarda bulundu:

“17-25 Aralık olmasaydı biz yatmaya devam ederdik. Bütün bu hukuksuzluklara rağmen devam ederdik.

Beni yolda gören insanlar ‘Geçmiş olsun’ diyorlar. Ben hepsine ‘Geçmiş olsun diye bir şey yok’ diyorum. Biz nöbetteydik, görevdeydik. O görevi bitirdik ve çıktık. Yarın gerekiyorsa yine giderim ve kılım bile oynamaz. Sincan mı Hasdal mı olur, neresi olursa olsun… Yeter ki ülkem sağolsun.”

2015 yılında “Bölünmeye Çeyrek Kala”, 2016 yılında “Terör-PKK: 40 Yıllık İhanet” ve 2018 yılında “Ruh İkizleri: Büyük Ortadoğu Projesi, Büyük İsrail Projesi ve Türkiye” adlı kitapları yayımlandı.

KAYNAKÇA

[1] Engin Alan Özgeçmiş, TBMM, (Erişim Tarihi: 25.03.2019)

[2] Saygı Öztürk, Engin Alan Röportajı, Sözcü Gazetesi, (02.12.2015)


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın