Erdoğan: Libya yönetiminden davet gelirse asker gönderebiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk askeri Libya’ya gider mi?” şeklindeki soru üzerine, “Libya yönetiminden bir bir davet gelirse bu bizim için bir hak doğurur” diye konuştu. 

TRT ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, Libya ile yapılan mutabakat konusunda önemli açıklamalarda bulundu. 

‘TÜRKİYE KENDİSİ KARAR VERECEKTİR’

Libya ile güvenlik ve denizde hakkaniyet konusunda anlaşma yapıldığını belirten Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2011 yılından beri Libya’ya silah satışının önüne geçen bir ambargo uyguladığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Ancak Libya Ulusal Hükümeti’nin çağrısı karşısında asker gönderme faaliyeti bu kapsamda asla yorumlanamaz. Böyle bir davet gelmesi durumunda Türkiye nasıl bir inisiyatif üstleneceğine kendisi karar verecektir. Biz bir yerden izin almayız. Bunun kararını kendimiz veririz.”

‘RUSYA, BAE VE MISIR BM KARARLARINI DELİYOR’

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın Libya’nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter’e her türlü desteği vererek BM kararlarını deldiğini ifade eden Erdoğan, “Türkiye, Libya’da faaliyet gösteren gemileri, şirketleri ve insani yardım kuruluşlarını koruma hakkına sahiptir. Nitekim bazı ülkeler bu tür faaliyetler gerçekleştiriyor. Örneğin, İtalya Mistrata’da kurduğu hastaneyi korumak için bir miktar asker bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

Türkiye ile Libya arasında yapılan mutabakatın iki ülke arasında eğitim ve teknik destek konularında iş birliğine yönelik olduğunun altını çizen Erdoğan, “Ulusal mutabakat hükümetiyle başlattığımız söz konusu iş birliğinin Libya’da siyasi sürece dönüş çalışmaları kapsamında gündemde olan Libya’da güvenlik reformu çalışmalarına katkı mahiyetinde değerlendirilmesi gerekmektedir ve biz bu konuda Libya’ya her türlü desteği vermeye açığız” ifadelerini kullandı. 


LİBYA’DA NELER OLDU?

42 yıllık Muammer Kaddafi yönetiminin devrildiği 2011 yılından bu yana Libya’da kaos hakim. Merkezi yönetimin kurulamadığı ülkede iki ayrı hükümet bulunuyor. Bunlardan biri Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, diğeri ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti. 

Kendini “Libya Ulusal Ordusu” olarak adlandıran silahlı birliklerin komutanı General Halife Hafter, Kaddafi döneminin üst düzey komutanlarından biriydi. Bir dönem hain ilan edilmesi üzerine ABD’ye giden Hafter, Kaddafi’nin devrilmesinden sonra ülkeye dönmüştü. Hafter, Temsilciler Meclisi’nin yanında yer alıyor.

Libya’da neler oluyor, hangi ülke kimi destekliyor?


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın