Erlik nedir, ne demek? Erlik kimdir? İşte hikayesi!

Erlik nedir, ne demek? Erlik kimdir? Türk mitolojinde Erlik Han’ın hikayesini kısaca sizler için derledik.

Erlik kimdir?

Erlik Han, Kayra Han tarafından cezalandırılmış ve bundan dolayı yer altı tanrısı olarak görevlendirilmiştir. Kendisi Gök Tanrı’nın oğullarındandır ve bazı kaynaklarda kötü cin olarak geçtiğine rastlayabilirsiniz. Yunan mitolojisinde olan Hades ile benzetilebilmektedir. Yaratılış hikâyelerinden birine göre Erlik Han, Kayra Han dünyayı yaratılırken ona engel olmaya veya kötülük yapmaya çalışmıştır. Kayra Han onun bu hareketini cezalandırarak onu yer altı tanrısı yapmıştır. Canlıları kötülüğe teşvik etmektedir ve yeraltının en alt kademesinde bulunur. Tahtı gümüştendir ve sarayının rengi yeşildir. Erlik Han, bulunduğu bölgeye koyu kırmızı ve az yanan bir güneş yaratmıştır.

Erlik Han’ın hikayesi mitolojide şu şekilde geçmektedir; Kayra Han’ın yarattığı 9 dallı ağaçtan meydana gelen 9 ayrı halkı Erlik Han takip etmektedir. Elik Han gözüne kestirdiği bir halk için Kayra Han’a gider ve “bu halkın benim olmasını istiyorum” der. Bunun ardından olumsuz bir yanıt alır . Erlik 9 dallı ağacın doğuya bakan tarafından türeyen ve doğudan istifade edilmesine izin verilen halkın aklına girer. Diğer yasaklı bölgeden istifade etmelerinin yasak olmadığını onlara anlatır. Törüngey ve Eje, Erlik’in verdiği yalan bilgilere kanar. Erlik ağacın bekçiliğini yapan yılanın uyuduğunu görür ve ağzına girer, böylelikle ağaca çıkmayı başarır. Burada güzel görünen bir meyve alır ve kadın Eje’ye verir, “meyveler yasaklı değil, çok tatlı ve lezzetli” der. Eje elmayı yer ve yanındaki Törüngey’in ağzına sürer.

Tanrı tüm bu olan bitenleri anlar ve Erlik’i yeraltı tanrısı olarak cezalandırır. Kadın Eje’ye “benim sözümü tutmadın ve ceza olarak gebe kalıp doğum sanıcısı çekeceksin” der. Erkek olan Törüngey’e “benim lafımı dinlemeden, sözümü anlamadan kötü iş yaptın, bundan dolayı 9 kız ve 9 oğlan evladın olacak. Tüm çocuklarından sen sorumlu olacaksın, insanoğlunun çoğalması için görevlendirildin” der. Yılana ise “herkes seni kötü bilecek, kimse seni istemeyecek ve herkes seni ayaklarıyla ezip öldürmek isteyecek” der. Türk mitolojisinde Törüngey’e ve Eje’nin bu hikayesi, İslam dininde bulunan Adem ile Havva’nın hikayesine benzetilebilmektedir.

Erlik nedir?

Erlik kaslı bir vücuda sahip, gövdesi geniş ve yaşlı bir varlık olarak tanımlanır. Sakallarının çatallı olduğu ve uzunluğu en az dizlerine kadar olduğu bilinmektedir. Gözlerinin içi kapkaradır. Korkunç bir görüntüye sahiptir ve kulaklarının üzerlerinde uzun uzun kıllar görülmektedir. Kafasında iki adet boynuz bulunmaktadır ve bir diğer efsaneye göre de ağzında iki uzun diş bulunmaktadır. Erlik Han kötülüklerin tanrısı, yer altı tanrısı olarak Türk mitolojisinde önemli bir yere sahiptir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın