Köy edebiyatı hareketinin önde gelen isimlerinden Fakir Baykurt kimdir? Eserleri nelerdir? Fakir Baykurt’un hayatı, eserleri ve edebi kişiliği hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Fakir Baykurt kimdir?
Fakir Baykurt, 15 Haziran 1929 tarihinde Burdur’da dünyaya geldi. Gerçek adı Tahir’dir. Eğitim hayatına Akçaköy İlkokulu’nda başladı. Küçük yaşta babasını kaybedince dayısının yanına Balıkesir’e gitti. Dayısı askere alınıncaya dek onun yanında dokumacılık yaptı. Daha sonra köyüne giderek eğitimine devam etti. Isparta Gönen Köy Enstitüsü ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde eğitim gördü.
Öğrencilik yıllarında şiire ilgi duydu. İlk şiiri, Türk’e Doğu dergisinde yayımlandı. Üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. İlk romanı olan “Yılanların Öcü”, Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görüldü. 1960 yılında Ankara İlköğretim Müfettişliği görevine atandı.
1965 yılında Türkiye Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı seçildi. “Tırpan” adlı romanıyla Türk Dil Kurumu Roman Ödülü ve TRT Roman Ödülü’nü kazandı. 1979 yılında Almanya’ya yerleşti. Burada Pestalozzi Okulu’nda öğretmenlik yaptı. Fakir Baykurt, 11 Ekim 1999 tarihinde hayatını kaybetti.
Fakir Baykurt’un edebi kişiliği
Eserlerinde köy sorunlarını işlemiştir. Toplumcu gerçekçi bir bakış açısına sahiptir. Köy edebiyatı hareketinin önde gelen temsilcilerinden biri olmuştur. Öykülerin dönemin tarihsel ve toplumsal koşullarını yansıtması gerektiği görüşündedir.
Fakir Baykurt’un eserleri
Roman
- Yılanların Öcü (Bu kitap beyaz perdeye de uyarlanmıştır. İlk olarak 1962 yılında vizyona girdi. Filmin yönetmenliğini Metin Erksan yaptı.)
- Irazcanın Dirliği
- Tırpan
- Amerikan Sargısı
- Yayla
- Onuncu Köy
- Köygöçüren
- Kara Ahmet Destanı
- Kaplumbağalar
- Keklik
- Yüksek Fırtınalar
- Yarım Ekmek
- Koca Ren
Hikaye
- Çilli
- Efendilik Savaşı
- Karın Ağrısı
- Cüce Muhammet
- Anadolu Garajı
- On Binlerce Kağnı
- Can Parası
- İçerdeki Oğul
- Sınırdaki Ölü
- Gece Vardiyası
- Barış Çöreği
- Duirsbug Treni
- Bizim İnce Kızlar
- Dikenli Tel
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.