Faruk Nafiz Çamlıbel kimdir? Faruk Nafiz Çamlıbel’in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında kısaca bilgi.
Faruk Nafiz Çamlıbel kimdir?
Faruk Nafiz Çamlıbel, 18 Mayıs 1898 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Bakırköy Rüştiyesi ve Hadika-i Meşveret İdadisi’ni bitirdikten sonra Tıp Fakültesi’ne kaydoldu, ancak öğrenimini yarıda bırakarak gazetecilik yapmaya başladı.
1917 yılında İleri gazetesinde çalışmaya başladı. Yazı kurulu üyesi olarak başladığı görevini Ankara temsilcisi olarak sürdürdü. 1918 yılında “Şarkın Sultanları” adlı ilk şiir kitabı yayımlandı.
1922 yılında Kayseri Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaya başladı. Daha sonra Ankara Erkek Muallim Mektebi ve Ankara Kız Lisesi’ne atandı. 1932 yılında ise İstanbul’a atanarak buradaki çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı.
1946 yılında Demokrat Parti’den İstanbul Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi. “Hecenin Beş Şairi”nden biri olan Faruk Nafiz Çamlıbel, 8 Kasım 1973 tarihinde hayatını kaybetti.
Faruk Nafiz Çamlıbel hayatı kısaca
Faruk Nafiz Çamlıbel’in hayatını daha kısa bir şekilde şöyle özetleyebiliriz:
18 Mayıs 1898 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Faruk Nafiz Çamlıbel, Tıp Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda bırakarak gazeteciliğe yöneldi. İleri gazetesinde yazı kurulu üyesi ve Ankara temsilcisi olarak görev yaptı. Daha sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptı. 1946 yılında yapılan seçimlerde Demokrat Parti’den İstanbul Milletvekili seçildi. 1973 yılında hayatını kaybetti.
Faruk Nafiz Çamlıbel’in edebi kişiliği
Küçük yaşlardan itibaren şiire ilgi duyan Çamlıbel, ağırlıklı olarak Yahya Kemal Beyatlı‘dan etkilenmiştir. İlk şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmış, daha sonra hece ölçüsüne geçmiştir. Şiirlerinde memleket sevgisini lirik bir söyleyişle dile getirmiştir. Halk şiirine yakın bir tutum içinde olmuştur.
Faruk Nafiz Çamlıbel’in eserleri
Şiir
Şarkın Sultanları
Dinle Neyden
Gönülden Gönüle
Çoban Çeşmesi
Suda Halkalar
Bir Ömür Böyle Geçti
Elimle Seçtiklerim
Boğaziçi Şarkısı
Tatlı Sert
Akıncı Türküleri
Akarsu
Heyecan ve Sükun
Zindan Duvarları
Han Duvarları
Zafer Türküsü
Tiyatro
İlk Göz Ağrısı
Canavar
Akın
Özyurt
Kahraman
Ateş
Yayla Kartalı
Roman
Yıldız Yağmuru
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.