Fatih Sultan Mehmet kimdir? Kısaca hayatı

Osmanlı Devleti’nin yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmet kimdir? Fatih Sultan Mehmet’in hayatı hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.

Fatih Sultan Mehmet hayatı kısaca

1432 yılında Edirne’de dünyaya gözlerini açan Fatih Sultan Mehmet, iki yaşına geldiğinde ağabeyi Ahmed’in sancakbeyliğini yaptığı Amasya’ya gitti. Ağabeyi vefat edince sancakbeyi oldu. Dönemin önde gelen hocalarından iyi bir eğitim aldı. Arapça, Farsça, İtalyanca, Latince ve Yunanca öğrendi.

Henüz 12 yaşındayken tahta çıktı, ancak kısa bir süre sonra babası İkinci Murad yeniden tahta geçti. 1451 yılında babası İkinci Murad’ın vefat etmesi üzerine ikinci kez tahta çıktı. Yaklaşık iki yıl süren hazırlığın ardından 1453 yılında İstanbul’u fethetti. 1481 yılında hayatını kaybetti.

Fatih Sultan Mehmet kimdir? (Uzun)

Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432 tarihinde Edirne’de dünyaya geldi. Babası İkinci Murat, annesi ise Hatice Huma Hatun‘du. 1434 yılında ağabeyi Alaeddin ile beraber, diğer ağabeyi Ahmed’in sancakbeyliğini yaptığı Amasya‘ya gitti. Ağabeyi Ahmed’in vefat etmesi üzerine, henüz altı yaşındayken onun yerine sancakbeyi oldu. Amasya’da iki yıl görev yaptıktan sonra babasının emriyle Saruhan Sancakbeyliğine geçti.

Küçük yaştan itibaren çok iyi bir eğitim aldı. Hocaları arasında Molla Gürani, Molla Hüsrev ve Çelebizade Mehmet gibi dönemin ünlü bilginleri vardı. Öte yandan Avrupa tarihi ve Antik Yunan üzerine de çok sayıda okuma yapmıştır.

Son derecede iyi bir dil eğitimi de almıştır. Bildiği dilleri şu şekilde sıralayabiliriz: Arapça, Farsça, Yunanca, Latince ve İtalyanca. Prof. Dr. İlber Ortaylı onun için, “Tüm zamanların en entelektüel ve en renkli kişisiydi” tanımlamasını yapmakta.

1443 yılında ağabeyi Alaeddin vefat edince tahtın tek varisi olarak kaldı. Babası İkinci Murat, 1444 yılında oğlu lehine tahttan çekildi. Fatih Sultan Mehmet, tahta çıktığında henüz 12 yaşındaydı. Tahta çıktıktan sonra devlet adamları arasındaki rekabetler ve Haçlı Seferi ile karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine 1446 yılında babası İkinci Murat tekrardan tahta geçerken, Fatih Sultan Mehmet ise Manisa’ya gitti.

İkinci Murat, 1451 yılında vefat edince ikinci kez tahta çıktı. Bu sırada 19 yaşındaydı. Tahta oturduktan sonra İstanbul’un fethi için hazırlıklara başladı. Yaklaşık 2 yıl süren hazırlığın ardından 6 Nisan 1453 günü kuşatmayı başlattı. 29 Mayıs günü ise İstanbul fethedildi. Kuşatma 53 gün sürmüştü.

Bilime ve sanata önem veren Fatih Sultan Mehmet, devrin önemli isimlerinden olan İtalyan ressam Gentile Bellini ve Ali Kuşçu‘yu İstanbul’a getirtti. Fatih Sultan Mehmet, 3 Mayıs 1481 günü vefat etti.

Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği topraklar

1459‘da Belgrad’ın dışında bütün Sırbistan fethedildi.

1460‘da bazı kaleler dışında Mora ve Atina fethedildi.

1461‘de Trabzon Rum İmparatorluğu yıkıldı.

1462‘de Eflak Osmanlı egemenliğine girdi.

1463‘de Bosna fethedilmiş ve burada yaşayan halk, Osmanlı Devleti’nin hoşgörüsünden etkilenerek Müslümanlığı benimsemiştir.

1465‘de Hersek, ertesi yıl Boğdan alındı.

1478‘de Arnavutluk, 1480‘de Otranto fethedildi.

Denizlerdeki fetihler

Limni, Bozcaada, Eğriboz, Gökçeada, Kefalonya, Ayamavra, Zenta, Taşoz, İmroz, Semadirek, Midilli ve Eğriboz.

İstanbul’da 1988 yılında açılan köprüye Fatih Sultan Mehmet’in ismi verilmiştir. Devlet örgütünün işleyişi hakkında düzenleyici nitelikte kuralları içeren Fatih Kanunnamesi, uzun yıllar boyunca yürürlükte kalmıştır. Edebiyata da ilgi duymuş ve “Avni” takma adıyla şiirler yazmıştır.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Fatih Sultan Mehmet kimdir? Kısaca hayatı” için bir yanıt

  1. […] yıllarında padişah başkanlığında toplanmaktayken, Fatih Sultan Mehmet döneminden kafes sistemi getirilmiştir. Böylece sadrazamlar padişahın yerini almış ve […]

Bir yanıt yazın