Feminizm ne demek? Feminizm nedir? Kısaca bilgi

Feminizm nedir, ne demek? Feminizm nasıl ortaya çıktı? Feminizm hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca sizler için derledik.

Feminizm nedir?

Feminizm, kadınların cinsiyetlerinden ötürü toplumda dezavantajlı bir durumda olduğunu ve bu dezavantajların ortadan kaldırılması gerektiğini savunan bir fikir akımıdır.

Feminizm nasıl ortaya çıktı?

Feminizm düşüncesinin örgütlü bir şekilde ortaya çıkması 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. Mary Wollstonecrat‘ın yazdığı “Kadın Haklarının Bir Savunusu” adlı eser, modern feminizmin ilk metni olarak kabul edilir.

Feminizm, tarihsel dönemlere göre incelenmektedir: Birinci dalga feminizmi ve ikinci dalga feminizmi. Birinci dalga feminizmi olarak adlandırılan dönemde, ağırlıklı olarak kadınların seçme hakkı gibi temel siyasi haklara kavuşması amaçlanmıştır.

Kadınlara seçme hakkı veren ilk ülke: Yeni Zelanda

Bu alanda öncü olan ülke ise Yeni Zelanda oldu. 1893 yılında kadınlara seçme hakkı vererek, bu hakkı kadın vatandaşlarına sağlayan ilk ülke oldu.

İkinci dalga feminizmi olarak adlandırılan dönemde, siyasi ve hukuki bakımdan haklarını kazanan kadınların daha çok özel alandaki sorunları mercek altına alınmıştır. Betty Friedan‘in kaleme aldığı “Kadınların Gizemi” adlı eseri, bu dönemin önemli eserlerinden biridir.

Liberal feminizm, sosyalist feminizm ve radikal feminizm

Feminist düşünce akımında şu şekilde bir ayrım yapabilmek de mümkün: Liberal feminizm, sosyalist feminizm ve radikal feminizm. Liberal feminizm, kadınların hukuki ve siyasi haklarını gündeme getirirken; sosyalist feminizm, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin kaynağı olarak kapitalizmi gösterir ve bunun ancak kapitalist sistemin yıkılarak yerine sosyalist sistemin kurulmasıyla düzeleceğini savunur. Radikal feminizm ise eşitsizliğin kökenini ev yaşamındaki yapıda görür.

Feminizmin önemli temsilcileri

Feminizmin önemli temsilcileri arasında şu isimleri sayabiliriz: Kate Millet, Mary Wollstonecraft, Betty Friedan ve Simone de Beauvoir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın