FETÖ konusunda yıllar önce ilk uyarıyı yapan Necip Hablemitoğlu kimdir? İşte Necip Hablemitoğlu’nun yaşamı ve yıllar önce başlattığı FETÖ ile mücadelesi hakkında ayrıntılı bilgiler.
Necip Hablemitoğlu, 28 Kasım 1954 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi.
1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘ni bitirdi. 1977 yılında “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” adlı bir dergi çıkarmaya başladı.
Yüksek lisans ve doktorasını Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü‘nde tamamladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Hablemitoğlu, Türkiye dışındaki Türk topluluklarıyla ilgili önemli araştırmalar yaptı. İlk kitabı olan “Yüzbinlerin Sürgünü: Kırım’da Türk Soykırımı“nda, İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin tarafından Kırım’da yaşayan Türklerin zorunlu olarak göç ettirilmesini anlattı.
Türkiye’de faaliyet gösteren Alman vakıflarını araştıran Habletmioğlu, bu çalışmasını 2001 yılında “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” adı ile kitaplaştırdı.
1990’lı yıllarda Birleşmiş Milletler kalkınma programı kapsamında Moldova’da bulunan Gagavuz Türkleri’nin Latin alfabesine geçişi konusunda görev yaptı.
FETÖ yapılanmasıyla ilgili de o dönem derin bir araştırma yapan Habletmitoğlu, bu konu üzerine kitap yazma sürecindeydi. Fakat suikasta uğradı ve çalışmasını tamamlayamadı. Vefatının ardından bu çalışması “Köstebek” adıyla kitaplaştırıldı.
Hablemitoğlu, Köstebek kitabında yıllar önce FETÖ’nün devlet kurumlarındaki yapılanmasını deşifre etmişti.
Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetti. O dönem suikastın ardından yapılan soruşturmada herhangi bir sonuca ulaşılamamıştı. 2016 yılında ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden soruşturma açıldı.
Şengül Habletmioğlu ile evlenen Hablemitoğlu’nun, bu evliliğinden Kanije ve Uyvar adında iki kız çocuğu dünyaya geldi.
Hablemitoğlu’nun katil zanlılarından olduğu değerlendirilen, eski özel kuvvetler mensubu bir şüphelinin 2019’un temmuz ayında Ukrayna’da yakalandığı duyuruldu.
Şengül Hablemitoğlu: Baskı altındaydı ve tehditler geliyordu
Necip Hablemitoğlu, o dönem büyük cesaret isteyen araştırmalara yönelmişti. Çalışmalarından ötürü yoğun baskı altında kalmıştı. Eşi Şengül Hablemitoğlu o günleri şu şekilde anlatıyor: “Bu çalışmalarını yürütürken televizyonlarda konuşmaması ve gazetelere demeç vermemesi için birtakım baskılarla karşılaştı. Yaptığı işlerle ilgili birtakım davar açıldı ve bunların sayısı giderek artmaya başladı. Ardından onun sosyal yaşamını kısıtlayıcı tehditler başladı. Onların kimisi telefonla oluyordu, ancak bunların çoğunu bize yansıtmıyordu. Mailine gelen tehdit postalarını ben biliyorum. Tehditlerin içinde ne ararsanız vardı.” [1]
Araçlarımızı 100 metre öteden çalıştırıyorduk
Şengül Hablemitoğlu’nun şu sözleri ise çok daha çarpıcıydı: “Necip, böyle bir beklenti (suikast) ile ömrünün son 5-6 yılını geçirdi. Bir gün başına gelebileceğini bilerek yaşadı. Biz, araçlarımızın kontaklarını 100 metre uzaktan çalıştırabilecek düzenekler taktırmıştık.”
[1] Şengül Habletmioğlu’nun CNN Türk’te yayınlanan “Oradaydım” adlı belgeseldeki röportajından alınmıştır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.