Uzun bir süredir Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı olarak görev yapan Hakan Fidan kimdir? Hakan Fidan nereli, kaç yaşında? Hakan Fidan’ın askerlik, eğitim ve bürokrasi hayatını sizler için derledik. İşte Hakan Fidan’ın hayat hikayesi.
Hakan Fidan kimdir?
Hakan Fidan’ın hayat hikayesini askerlik hayatı, eğitim hayatı ve bürokrasi hayatı olmak üzere üç ana başlık altında ele aldık. “Hakan Fidan kimdir?” sorusuna ilişkin en kapsamlı çalışmalardan birini hazırladık.
Askerlik hayatı
1968 yılında Ankara‘da dünyaya gelen Hakan Fidan, asker olmak istemiş ve Kara Kuvvetleri Muharebe Okulu‘na girmiştir. Buradan 1986 yılında mezun oldu. Öte yandan Kara Kuvvetleri Dil Okulu’nu da bitirmiştir.
Mezuniyetinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde astsubay olarak görev yaptı. Bir süre Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Otomatik Bilgi İşlem Bölümü’nde çalıştı.
Hakan Fidan’ın kariyeri açısından en önemli gelişme, Almanya’da bulunan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekat Başkanlığı‘na atanmasıdır.
Eğitim hayatı
Yurtdışındaki görevi sırasında bir yandan eğitimini de sürdürdü. University of Martland University College‘da Siyaset ve Yönetim Bilimi Bölümü‘nü bitirdi.
Türkiye’ye döndükten sonra Bilkent Üniversitesi‘nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Yüksek lisans tezi “İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat sistemlerinin mukayesesi”, doktora tezi ise “Bilgi Çağında Diplomasi: Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Antlaşmaların Doğrulanmasında Rolü” başlığını taşıyordu. Fidan, yüksek lisans tezinde İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat teşkilatlarını karşılaştırmış, daha sonra da Türk istihbarat teşkilatının geliştirilmesi için bazı önerilerde bulunmuştur.
TSK’dan ayrılması ve bürokrasiye girişi
2001 yılında TSK’daki mecburi hizmetini tamamladıktan sonra görevinden istifa etti. Sivil hayattaki ilk işini Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde buldu. Burada, 23. Dönem Milletvekili Suat Kınıkoğlu’nun yerine Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görev yapacaktı.
2003 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı‘na getirilen Hakan Fidan, buradaki görevini 2007 yılına kadar sürdürdü. Bu sırada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun danışmanı olarak da görev yapmaktaydı. 2007 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Müsteşar Yardımcısı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) olarak görev yapmaya başladı.
Viyana’da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Üyeliği, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma İşbirliği Platformu Danışma Kurulu Üyeliği, Yunus Emre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği yaptı.
Bir dönem Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında ders verdi.
En genç MİT Müsteşarı
15 Nisan 2010 tarihinde MİT Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi. Emre Taner’in emekli olmasıyla birlikte 27 Mayıs 2010 tarihinde ise MİT Müsteşarlığı görevine getirildi. Bu sırada henüz 42 yaşındaydı ve MİT tarihinde bu göreve getirilen en genç kişi oldu.
Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarı olması üzerine dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak tepki gösterdi.
Oslo görüşmeleri
PKK yöneticileriyle Oslo‘da yaptığı görüşmelerin ses kaydının 2011 yılında internete sızmasıyla birlikte kamuoyunun en çok konuştuğu isimlerden biri oldu.
7 Şubat 2012: MİT krizi
7 Şubat 2012 tarihinde KCK soruşturması kapsamında “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrılması, o dönem Türkiye kamuoyunda sarsıcı bir etki yaratmıştı. Fidan’ı ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edildi ve tutuklandı.
2015 yılındaki seçimlerde AK Parti’den milletvekili olmak için görevinden istifa eden Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşı çıkması üzerine adaylığını geri çekti ve tekrardan görevine döndü. Hakan Fidan, 2022 yılı itibariyle halen MİT Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.