Hasan Ali Yücel kimdir? Kısaca hayatı ve eserleri

Hasan Ali Yücel kimdir, eserleri nelerdir? Hasan Ali Yücel ne yapmıştır? İşte Hasan Ali Yücel’in kısaca hayatı ve eserleri.

Hasan Ali Yücel hayatı kısaca

1897 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hasan Ali Yücel, sırasıyla Yolgeçen Mektebi, Taş Mektep, Mekteb-i Osmani, Vefa İdadisi, Darülfünun Hukuk Fakültesi ve Darülmuallimin-i Aliye Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde eğitim gördü.

“İntikam Olsun” adlı ilk yazısı 1913 yılında Mektepli dergisinde yayımlandı. Birinci Dünya Savaşı’nda yaklaşık üç buçuk yıl askerlik yaptı. Milli Mücadele’yi destekleyen yazılar kaleme aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra İzmir Erkek Muallim Mektebi, Kuleli Askeri Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasaray Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. İlerleyen yıllarda Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürü ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü olarak görev yaptı.

1935 yılında milletvekili seçildi. 1938 ila 1946 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. Hasan Ali Yücel, 1961 yılında hayata gözlerini yumdu.

Hasan Ali Yücel kimdir? (Uzun)

Hasan Ali Yücel, 17 Aralık 1897 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Ali Rıza Bey, annesi ise Nevriye Hanım’dır.

Öğrenim hayatına 1901 yılında Yolgeçen Mektebi’nde başladı. Ailesinin Gümüşsuyu’na taşınması üzerine Taş Mektep’e kaydoldu. Daha sonra Mekteb-i Osmani’ye geçti. Buradan 1911 yılında üstün başarı ile mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından Vefa İdadisi’ne girdi. Burada öğrenim gördüğü sırada “İntikam Olsun” adlı ilk yazısını kaleme aldı. 1913 yılında “Mektepli” adlı dergide yayımlandı.

Birinci Dünya Savaşı‘nın başlaması üzerine askere alındı. Yaklaşık üç buçuk yıl askerlik yaptıktan sonra İstanbul’a döndü. Önce Darülfünun Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu, ancak Prof. Celaleddin Arif Bey ile yaşadığı bir tartışmanın ardından buradan ayrıldı. Darülmuallimin-i Aliye Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü‘ne kaydoldu.

Öğrencilik yıllarında Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarlarla birlikte zaman geçirdi.

Bu dönemde gazeteci olarak görev yapan Hasan Ali Yücel, İstiklal Savaşı’na ilişkin haberler yaptı. İşgallere karşı düzenlenen mitinglere aktif olarak katıldı.

Akşam gazetesinde köşe yazıları kaleme almaya başladı. Yazılarında Milli Mücadele‘yi destekledi. Öte yandan Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar ve Mehmet Emin Yurdakul gibi isimlerin bulunduğu Türk Ocağı‘nın aktif katılımcılarından biri oldu.

1921 yılında öğrenimini tamamladıktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. İlk görev yeri İzmir Erkek Muallim Mektebi oldu. Mustafa Kemal Atatürk ile tanışması bu dönemde gerçekleşti.

1923 yılında İstanbul’a döndü. Kuleli Askeri Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasaray Lisesi’nde öğretmenlik yaptı.

1927 yılında Mıntıka Müfettişi olarak atandı. 1930 yılında çeşitli araştırmalarda bulunmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Fransa’ya gönderildi. Buradaki çalışmalarını “Fransa’da Kültür İşleri” adı ile kitaplaştırdı.

Fransa’dan döndükten sonra Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte ülke çapında denetleme gezine çıktı.

1932 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü‘ne getirildi. Ertesi yıl ise Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü‘ne getirildi.

1935 yılında Cumhuriyet Halk Partisi‘nden (CHP) İzmir Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi.

1938 yılında Milli Eğitim Bakanlığı‘na atandı. 1946 yılında görevinden istifa etti.

Şair Can Yücel‘in babası olan Hasan Ali Yücel, 1961 yılında hayatını kaybetti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın