♦ Hititler, M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu’ya gelmiş ve Orta Anadolu’da Kızılırmak nehri kıvrımında kurulmuştur.
♦ Hititlerin başkenti Hattuşaş‘tır. Burası, bugün Çorum Boğazköy’ün bulunduğu bölgedir.
♦ Hititler, birbirinden farklı çok sayıdaki feodal beyliğin birleştirilmesiyle oluşan bir devlettir. Feodal beylikler kaldırılarak merkezden valiler gönderilmiştir. Bu şekilde merkezi otorite güçlendirilmiştir. Anadolu’daki ilk siyasal birlik Hititler tarafından kurulmuştur.
♦ Hitit kralları, sadece devlet yöneticisi değildi; aynı zamanda başkomutan, başrahip ve başyargıçtı. Öte yandan kralla birlikte soylulardan oluşan ve danışma meclisi niteliğinde olan Pankuş Meclisi vardı.
♦ Hititlerde, kadınlara verilen bir önemin de göstergesi olarak, kraldan sonra devlet yönetimindeki en yetkili kişi “Tavananna” olarak adlandırılan kraliçeydi. Öte yandan yapılan araştırmalara göre, Hititlerin başka ülkelerle yaptıkları antlaşmalarda, Hitit kralının yanında Tavananna’nın da mührü bulunmaktadır. Bu örnek, kadınların devlet yönetiminde söz sahibi olduğunu göstermektedir.
♦ Çok tanrılı bir inanca sahiptiler. Tanrı sayısının çok olmasından dolayı ülkeleri “Bin Tanrı İli” olarak adlandırılmıştır.
♦ Tarihte yapılan ilk yazılı antlaşmanın taraflarından biri Hititler olmuştur. M.Ö. 1280 yılında Mısırlılarla Kadeş Antlaşması‘nı yapmışlardı.
♦ Hititlerde tarih yazıcılığı gelişmiştir. Hitit kralları, her yılın önemli olaylarını “Anal” olarak adlandırılan yıllıklara yazmışlardır. Tanrılarına hesap vermek amacıyla yazdıkları için olayları tarafsız bir şekilde aktarmışlardır.
♦ Anadolu’da yüzyıllar boyunca uygulamasını göreceğimiz tımar sistemini ilk kez uygulayan Hititler olmuştur.
♦ Sümer kanunlarından etkilenen Hitit hukuk sistemi oldukça gelişmişti. Yasalar yazılı hale getirilmişti.
♦ Toplum, çeşitli sosyal sınıflara ayrılmış; ancak sosyal sınıflar arasında geçişkenlik mevcuttu.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.