Her şey İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun yayınladığı genelge ile başladı. İmamoğlu, yayınladığı genelge ile ikisi belediye müfettişi olmak üzere beş kişiyi, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının elektronik veri tabanı ve altyapısını araştırmakla ve kopyalamakla yetkilendirdi.
Buna karşılık İBB AK Parti meclis üyeleri Ömer Faruk Kalaycı ve Yüksek Akyol, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne ‘yürütmenin durdurulması’ istemiyle başvuruda bulundu.
İdare mahkemesi, talebi değerlendirerek yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verdi.
İdare mahkemesinin kararına karşılık olarak İBB’den yapılan açıklamada, kuruma bu yönde herhangi bir tebligat yapılmadığı bildirildi.
İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nce İBB’nin 18.04.2019 tarihli genelgesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildiği haberleri görülmüştür. Kurumumuza henüz bu yönde bir resmi tebligat yapılmamıştır. Resmi tebligat yapılınca gereği yapılacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur. pic.twitter.com/THgyzzq3qd— İstanbul Büyükşehir (@istanbulbld) 19 Nisan 2019
İBB’de veri kopyalanması tartışmaları hakkında İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 16 milyon İstanbulluya şeffaflık sözü verdiklerini ve verilerin Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın güvencesi altında olduğunu ifade etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerini kamusal bir sorumlulukla korumak ve incelemek bizim hem yasal hem etik sorumluluğumuz. Biz 16 Milyon İstanbulluya şeffaflık sözü verdik. İBB’nin tüm verileri Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızın güvencesi altındadır. pic.twitter.com/sNiwXGYWvE
— Ekrem Imamoglu (@ekrem_imamoglu) 19 Nisan 2019
İBB, 25 Nisan 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, veri kopyalama işlemlerini durdurduğunu duyurdu.