ibni sina

İbn-i Sina kimdir? Kısaca hayatı ve eserleri

İbn-i Sina kimdir? İbn-i Sina neler yapmıştır? İbn-i Sina’nın eserleri nelerdir? Batı’da “Avicenna” olarak bilinen İbn-i Sina hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.

İbn-i Sina kimdir?

Batı’da “Avicenna” olarak bilinen Türk-İslam filozofu İbn-i Sina, 980 yılında Horasan’ın Buhara şehrinin yakınlarında bulunan Afşana köyünde dünyaya geldi.

Küçük yaştan itibaren devrin önemli isimlerinden özel dersler aldı. İbn-i Sina, kendi anlatımına göre henüz 10 yaşındayken Kur’an’ı ezberlemiş ve edebiyatta iyi bir donanıma sahip olmuştu. İsmail el-Zahid’den hukuk dersi, Mahmud el-Messah’tan Hint aritmetiği dersi, Ebu Abdullah el-Natıli’den felsefe dersi aldı. Özellikle Ebu Abdullah el-Natıli, İbn-i Sina’nın zekası ve donanımı karşısında oldukça şaşırmıştır.

Öğrenme tutkusu oldukça yüksek bir insandı. Felsefeden matematiğe, astronomiden mantığa çeşitli bilim dallarında çok sayıda kitap okudu. İlerleyen süreçte tıp bilimine de önem vermiş ve bu alanda çok sayıda kitap okumuştur. Henüz 16 yaşındayken tıp alanında devrin önemli isimlerinden biri olmuştu.

Tıp alanında hocalara ders verecek düzeyde donanıma sahip olan İbn-i Sina’nın ünü hızla yayılmıştı. Samani Hükümdarı Nuh bin Mansur‘un hastalanması üzerine tedavi etmesi için İbn-i Sina saraya çağrıldı. Tedavinin başarılı sonuçlanması üzerine ödül olarak ona sarayda bir görev verildi. Bu dönemde saraydaki kütüphanede çok sayıda kitap okuma fırsatı buldu. Ayrıca çok sayıda eser de kaleme aldı.

Babasının ölümünün ardından Ürgenç’e gitti. Daha sonra Rey, Hemedan ve İsfahan’a gitti. İbn-i Sina, 1037 yılında Hemedan’da vefat etti.

İbn-i Sina’nın eserleri

Yaşamı boyunca ortaya koyduğu düşüncelerle hem Doğu hem de Batı dünyasını etkilemiştir. Ay’da bir kratere ismi verilmiştir. 

İbn-i Sina’nın eserlerinin sayısı konusunda araştırmacılar tarafından farklı sayılar verilmektedir. Ancak en az 241 eserinin olduğu tahmin edilmektedir. Eserlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • El-Kanun fi’t-Tıb (Tıp tarihinin en önemli eserlerinden biridir. Dünya genelinde birçok üniversitede uzun yıllar boyunca ders kitabı olarak kullanılmıştır. Eserde, hem sağlığın hem de hastalığın nedenleri anlatılmıştır.)
  • İşarat ve’l-Tembihat
  • Kitabü’ş-Şifa
  • Kitabu’l-İnsaf
  • Danişname-i Alai

Not: “İbn-i Sina kimdir?” başlıklı yazımızda İbn-i Sina’nın hayatı hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca aktardık. Bu yazımız hakkında olumlu ve olumsuz yorumlarınızı bizlere bildirebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın