İki NATO ülkesi savaşırsa ne olur? Kritik sorunun yanıtı!

Son yıllarda bazı NATO ülkeleri arasında çeşitli gerilimler yaşanıyor. 1949 yılında savunma paktı olarak kurulan NATO, günümüzde en etkin uluslararası örgütler arasında yer alıyor. NATO üyesi ülkeler arasında yaşanan gerilimlerin ardından iki NATO ülkesinin savaşması halinde ne olacağı merak ediliyor. Peki, iki NATO ülkesi savaşırsa ne olur? İşte kritik sorunun yanıtı…

İki NATO ülkesi savaşırsa ne olur?

NATO (North Atlantic Treaty Organization), Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin bir araya gelerek oluşturdukları bir güvenlik ve savunma ittifakıdır. Türkçe açılımı Kuzey Atlantik İttifakı’dır

NATO ülkeleri, birbirlerine yardım etme ve savunma konusunda anlaşmışlardır. Öyle ki, NATO’nun 5. maddesine göre, taraflardan herhangi birine yöneltilecek bir silahlı saldırı tüm örgüt üyelerine yöneltilmiş olarak değerlendirilmektedir.

Eğer iki NATO ülkesi savaşırsa, bu durum NATO içinde ciddi bir anlaşmazlık yaratabilir. Böyle bir durumda diğer NATO ülkelerinin de bu anlaşmazlığın çözümüne yardımcı olmaları gerekebilir. Ayrıca bu durum, NATO ülkeleri arasındaki güvenlik ve savunma bağlantılarını olumsuz yönde etkileyebilir ve dünya barışını tehdit edebilir. Bu nedenle, iki NATO ülkesi arasında savaş çıkması durumunda, diğer NATO ülkeleri bu anlaşmazlığın çözümü için çaba gösterecektir. Genellikle diplomatik yollarla anlaşmazlık çözülmeye çalışılır.

1949 yılında 10 ülkenin katılımıyla kurulan NATO, bugün 30 üyeye sahiptir. Türkiye, Yunanistan ile birlikte 1952 yılında NATO’ya katıldı. Yunanistan, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra NATO’dan çekildi. Türkiye, bu tarihten sonra veto yetkisini kullanarak Yunanistan’ın NATO’ya dönmesine engel oldu. Ancak, 1980 darbesinin ardından Türkiye vetosunu kaldırıldı. Yunanistan, 1982 yılında yeniden NATO üyesi oldu.

[ilgiliMakale icerik_id=”2039″]

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın