Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın mutlaka okumanız gereken 7 adet kitabını sizler için derledik.
1. GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
İlber Ortaylı’nın Atatürk’ün hayatını anlattığı “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” adlı kitabı, yayımlandığı 2018 yılından itibaren uzun bir süre boyunca “Çok Satanlar” listesinde birinci sırada yer aldı. İlk biyografi eserini kaleme alan İlber Ortaylı, Atatürk’ün yaşamını tüm yönleriyle ve detaylı bir şekilde okuyucusuna aktarıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün aile kökeni ve doğup büyüdüğü Balkan coğrafyası ile başlayan kitap, ilerleyen sayfalarda Atatürk’ün eğitim hayatını, savaştığı cepheleri ve cumhuriyete giden süreci ele alıyor.
480 sayfadan oluşan bu biyografi kitabı, Kronik Kitap tarafından yayımlanmıştır.
İlber Ortaylı kimdir?
2. TÜRKLERİN TARİHİ
İlber Ortaylı’nın soru-cevap tarzında hazırladığı “Türklerin Tarihi” adlı kitabı, Türklerin tarih sahnesine çıkışından başlayarak dünyanın en güçlü uygarlıklarından birini tesis etme sürecini anlatmaktadır.
İlk baskısını 2015 yılında yapan kitap, Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.
3. İMPARATORLUĞUN EN UZUN YÜZYILI
1983 yılında yayımlanan ve İlber Ortaylı’nın en eski kitaplarından olan “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı“, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yaşanan modernleşme sürecini ele almaktadır.
Ortaylı, bu eserinde Osmanlı’daki modernleşme sürecinin cumhuriyete önemli miraslar bıraktığını örnekleriyle ortaya koyuyor.
Gözden geçirilmiş baskısı 335 sayfa olan bu kitap, Timaş Yayınları tarafından yayımlandı. Öte yandan Macarca, Yunanca ve Sırpça’ya çevrilmiş olup; Ukraynaca çevirisi devam etmektedir.
4. İMPARATORLUĞUN SON NEFESİ
İlber Ortaylı, bu eserinde Osmanlı Devleti’nin yıkılış sürecinden cumhuriyetin kuruluşuna dek geçen önemli olayları okuyucusuna sunmakta.
Ortaylı, 1808 yılında ilan edilen Sened-i İttifak’tan başlayarak Tanzimat Fermanı, Kırım Harbi, Balkan Harpleri, İkinci Abdülhamid, Enver Paşa, Lozan Antlaşması ve Hilafet konularında önemli bilgiler veriyor.
Öte yandan bu kitapta “Birinci Dünya Savaşı’na neden girdik?“, “Hilafet nasıl kaldırıldı?” ve “Lozan Antlaşması Zafer mi, Hezimet mi?” gibi soruların da cevaplarını bulabileceksiniz.
2014 yılında Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.
5. TARİHİN SINIRLARINA YOLCULUK
Osmanlı Devleti’nin 700. yılı kutlamaları vesilesiyle, İlber Ortaylı’nın çeşitli dergi ve gazetelerdeki röportajları derlenerek oluşturulmuş bir eserdir.
6. YAKIN TARİHİN GERÇEKLERİ
Bu kitapta, Osmanlı Devleti’nin yıkılma sürecinden 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’na dek İlber Ortaylı’nın merak edilen konulara dair görüşlerini bulabileceksiniz.
Bazı konu başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz: Osmanlı İmparatorluğu’nda Milliyetçilik, Balkanlar ve Osmanlı Mirası, Türkiye-Fransa İlişkileri, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Yolunda Atılan İlk Adımlar, 1876’dan 1980’e Anayasalar, İstanbul’un İşgalden Kurtarılışı, Cumhuriyet’in Ulaşım Hamleleri, Rauf Denktaş…
İlk baskısını 2012 yılında yapan ve 256 sayfa olan bu kitap, Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.
7. DEFTERİMDEN PORTRELER
İlber Ortaylı’nın tarihteki önemli kişilerin portrelerini ortaya koyduğu bu eseri, 2011 yılında yayımlandı.
Bu kitapta portresini bulabileceğiniz bazı kişiler şunlardır: Fatih Sultan Mehmet, Jül Sezar, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Çariçe 2. Katerina, İkinci Abdülhamid, Mehmet Akif Ersoy, Cemil Meriç, Bülent Ecevit, Halil İnalcık, Recep Yazıcıoğlu, Atilla İlhan…
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.