IMF Başkanı: Ticaret savaşı 455 milyar doları buharlaştırabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD ile Çin arasında meydana gelen ‘ticaret savaşı’ndan dolayı küresel ekonominin yüzde 0.5 oranında daralabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

IMF Başkanı Christine Lagarde, “Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında gümrük vergilerinin yükseltilmesi, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da 455 milyar dolarlık bir buharlaşmaya neden olabilir. Bu, Güney Afrika’nın ekonomisinden daha büyük bir kayıp olacak” dedi.

Mevcut ticari gerilimlerin etkileri konusunda artan endişelerin olduğunu belirten Lagarde, “Meksika için önerilen yeni ABD tarifeleri de endişe verici” ifadelerini kullandı.

Lagarde, ticaret savaşının ABD, Çin ve dünya ekonomisine zarar verdiğine dair ellerinde önemli kanıtların olduğunu vurguladı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı

ABD ile Çin arasında 2018’in Temmuz ayında başlayan ‘ticaret savaşı’, geçtiğimiz Mayıs ayında ABD’nin 200 milyar dolarlık Çin malına daha gümrük vergisi getirmesi ve Çinli telekomünikasyon devi Huawei’yi kara listeye almasıyla birlikte yeniden alevlenmişti.

ABD’nin hamlesine karşılık Pekin’den 60 milyar dolarlık misilleme gelmişti. Pekin yönetimi, 60 milyar dolar değerindeki ABD malına uygulanan gümrük vergilerine yüzde 5 ile yüzde 25 oranında artış yapmıştı.

Şimdiye kadar ABD tarafından 250 milyar dolarlık Çin malına gümrük vergisi getirilirken, Çin tarafından ise 110 milyar dolarlık ABD malına gümrük vergisi getirildi.

IMF büyüme tahminini düşürmüştü 

İki ülke arasında yaşanan ‘ticaret savaşı’, küresel ekonomiyi de ciddi bir biçimde etkiliyor. IMF, 2019 yılına ilişkin büyüme tahminlerini yüzde 3,5’tan yüzde 3,3’e indirdi.

♦ ABD-Çin ticaret savaşı: Neler yaşandı?

♦ ABD ile Çin arasındaki vergi savaşı


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın