İran yaptırımları başladı: İran’la iş yapanlar ABD’yle iş yapamayacak

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları bugün itibarıyla resmen başladı. Bu yaptırımlar doğrultusunda İran’la iş yapan şirketler, ABD’de yaptırımlara uğrayacak. 

Middle East Eye’ın haberine göre İran’a yönelik yaptırımlar; metal ticareti, kömür, endüstriyel yazılım ve otomobil sektörü alımlarını hedefliyor.

Barack Obama döneminde İran’a uygulanan yaptırımlar yapılan anlaşma ile kaldırılmıştı. Fakat Trump, başkan seçilmesinin ardından İran’a yönelik yaptırımları tekrardan yürürlüğe soktu. Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya yaptırımların tekrardan yürürlüğe sokulmasına karşı çıkıyor.

Avrupa ülkeleri İran’ın anlaşma yoluyla ikna edilmesini istiyor. Hatta İran’la iş yapan Avrupalı firmaların çekilmemesi için çağrı yaptılar. Fakat bunun gerçekleşmesinin oldukça zor olduğu gözüküyor. Şirketlerin önemli bir kısmı, ABD ile olan işlerini riske atmak istemiyor.

ABD’nin yaptırım kararına İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter’dan eleştirdi. “ABD’nin tek taraflılığını” eleştiren Zarif, “Ancak dünya düşüncesiz diktaları takip etmeyecek. AB, Rusya, Çin ve diğer ticaret ortaklarımıza sorabilirsiniz” dedi.

İngiltere, Fransa, Almanya ve AB’den bir blok olarak Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Yaptırımların yeniden hayata geçirilmesinden büyük üzüntü duyuyoruz” denildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin görüşme teklifini reddetti. Ruhani yaptığı açıklamada, “ABD herhangi bir görüşmeden önce derhal nükleer anlaşmaya dönmeli” dedi.

İran’a yönelik yaptırım kararının alınmasıyla birlikte yatırım planlarını askıya alan Avrupalı şirketler arasında, Fransız otomobil üreticileri Peugeot Société Anonyme ve Renault da bulunuyor. Peugeot Société Anonyme, Avrupa’nın ikinci büyük otomobil üreticisi konumunda.

Alman otomobil üreticisi Daimler İran’daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

ABD, İran’dan petrol ithal eden ülkelerin bu ticareti sonlandırmasını da istiyor. Bloomberg’de geçtiğimiz hafta yayınlanan habere göre, Çin ABD’nin İran’dan petrol ithalatını durdurma talebini reddetti.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın