Son yıllarda yaptığı haberleri ve katıldığı tartışma programlarındaki konuşmalarıyla ön plana çıkan İsmail Saymaz kimdir? Nerelidir? Bugüne kadar hangi kurumlarda çalıştı? Gazeteciliğe nasıl başladı? İşte hakkında tüm merak edilenler…
İsmail Saymaz, 11 Temmuz 1980 yılında Rize’de dünyaya geldi. Aslen Erzurum’ludur. Ortaokul yıllarında bir arkadaşının telkiniyle Ülkü Ocağı’na gitti. Burada geçirdiği üç yıl boyunca okul sorumlusu ve bölge sorumlusu olarak görev yaptı. MHP çevrelerinde tanınan Saymaz, Alparslan Türkeş‘in Rize’de yaptığı mitingde onun hemen yanında yer almıştı. [1]
Lise ikinci sınıfta Ülkü Ocağı’ndan ayrıldı. Bir röportajında ayrılık sürecini anlatan Saymaz, edebiyat öğretmeninin Yaşar Kemal kitabı vermesiyle düşünce dünyasının değişmeye başladığını söylemiştir. [1]
Küçük yaşlardan itibaren şiir yazmaya başladı. Şiirleri, “Börteçina”, “Genç Kırat”, “Rizemin Sesi”, “Zümrüt Rize” ve “Rize Ekspres” gibi mecralarda yayımlandı. Bir dönem Radyo 2000’de şiir edebiyat programı yaptı.
Lise eğitimini tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümüne kaydoldu. Burada bir süre eğitim gördükten sonra yatay geçişle Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümüne geçti. Konya’da eğitim gördüğü sırada okulun gazetesinde kameramanlık ve muhabirlik yaptı.
İstanbul’a gelen Saymaz, üniversiteden hocası da olan Radikal gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erdal Güven’in aracılığıyla iş görüşmesine gitti, ancak kabul edilmedi. Bunun üzerine Kuyumcular Odası tarafından çıkarılan “Goldnews” adlı dergide çalışmaya başladı. [2] Daha sonra “Eminönü” adlı bir dergi çıkardı.
İsmail Saymaz, liseli yıllardan itibaren okuyucusu olduğu Radikal gazetesine, 2002 yılında stajyer olarak girdi. En çok beslendiği gazetecilerin başında Uğur Mumcu‘nun geldiğini söyleyen İsmail Saymaz, kısa bir süre içerisinde manşet olan haberleriyle ön plana çıktı.
İLK KİTABI: “POSTMODERN CİHAD: TARİKAT-SİYASET-ADALET ÜÇGENİNDE ERZİNCAN DAVASI”
2010 yılında İlhan Cihaner’e yönelik suçlamaları ele aldığı “Postmodern Cihad: Tarikat-Siyaset-Adalet Üçgeninde Erzincan Davası” adlı ilk kitabı yayımlandı. Ertesi yıl “Hanefi Yoldaş! Gizli Örgüt Nasıl Çökertilir” adlı kitabı yayımlandı. Bu kitabında, Hanefi Avcı’ya açılan davadaki tuhaflıkları konu edinmişti. FETÖ yapılanmasını anlattığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar” adlı kitabının yayımlanmasının ardından Avcı hakkında dava açılmıştı.
2010 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Basın Özgürlüğü Ödülü” verildi. İsmail Saymaz, 2014 yılında Radikal gazetesinin kapanmasının ardından Hürriyet gazetesine geçti.
2019’DA “ŞEHVETİYE TARİKATI” KİTABI YAYIMLANDI
2019 yılında “Şehvetiye Tarikatı” adlı kitabı yayımlandı. Kitabı, uzun bir süre boyunca en çok satanlar listesinde yer aldı. 2018-2019 yıllarında Akif Beki ve Yavuz Oğhan ile birlikte RSFM’de “Söylemesi Bizden” adlı programda yorumculuk yaptı.
HÜRRİYET GAZETESİNDEN AYRILDI
İsmail Saymaz, 17 Mart 2020 tarihinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hürriyet gazetesinden ayrıldığını duyurdu. Saymaz, “Bugün Hürriyet gazetesiyle yollarımızı ayırdık. 18 yıl önce bir üniversiteli olarak girdiğim bu binadan yetişkin bir gazeteci olarak ayrılıyorum. Birlikte çalıştığım, muhabirinden şöförüne, herkese teşekkür ederim. Sizlerden ve okurlarımdan çok şey öğrendim. Hakkınızı helal edin” ifadelerini kullandı.
HALK TV’DE ‘NEYSE O’ PROGRAMINI SUNMAYA BAŞLADI
Saymaz, Mayıs 2020’de Halk TV’de “Neyse O” adında özel haber programını hazırlayıp sunmaya başladı. Program hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluktan iş kazasına, kadın cinayetinden çocuk istismarına, suç örgütlerinin eylemlerinden çevre kıyımına varıncaya kadar her suçun üzerine gideceğiz” ifadelerini kullandı.
İSMAİL SAYMAZ’IN KİTAPLARI
Şehvetiye Tarikatı
Oğlumu Öldürdünüz Arz Ederim – 12 Eylül’ün Beş Öyküsü
Türkiye’de IŞİD
Fıtrat – İş Kazası Değil, Cinayet
Nefret – Malatya-Bir Milli Mutabakat Cinayeti
Sıfır Tolerans – Polisin Eline Düşünce
Hanefi Yoldaş – Gizli Örgüt Nasıl Çökertilir?
Kimsesizler Cumhuriyeti
Sözde Terörist
Esas Duruşta Cinayet
Çay Güzeli
Postmodern Cihad-Tarikat Siyaset Adalet Üçgeninde Erzincan Davası
KAYNAKÇA
[1] “Tartışma programlarının tartışmasız yıldızı: İsmail Saymaz”, Hürriyet gazetesi, 11 Eylül 2016, (Erişim Tarihi: 5 Ocak 2020)
[2] “Yazdığım ilk üç kitapta tutuklanmaktan korktum”, Cumhuriyet gazetesi, 3 Mayıs 2015, (Erişim Tarihi: 5 Ocak 2020)
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.