İşsizlik maaşı: Ne kadar oldu, alma şartları neler, nasıl alınır?

2019 yılına girilmesiyle birlikte işsizlik maaşı konusunda bazı değişiklikler oldu. Buna göre işsizlik maaşı rakamları ve işsizlik maaşı alma şartları değişti. 

İşsizlik maaşı ne kadar oldu?

Asgari ücrette yapılan artışın ardından işsizlik maaşlarında da artış yaşandı. En düşük işsizlik maaşı bin 15 lira olurken, en yüksek işsizlik maaşı ise 2 bin 30 lira oldu.

İşsizlik maaşı alma şartları değişti

TBMM’de kabul edilen düzenlemeyle birlikte önemli bir değişikliğe gidildi ve işsizlik maaşından faydalanabilmenin koşullarından biri olan “Son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma” ifadesi kaldırıldı. Bunun yerine “Hizmet akdine tabi” olarak çalışmak işsizlik maaşından faydalanabilmek için yeterli olacak. Bunun sonucunda devamsızlık sebebiyle işsizlik maaşından faydalanamama durumu ortadan kalkmış oldu.

İşsizlik maaşı almanın şartları

İşsizlik maaşının şartlarında bu değişim olurken, diğer şartlar halen geçerli. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Kendi kusuru ve isteği dışında işini kaybetmek. Yani işveren tarafından işten çıkartılmış olmak.

2. Son üç yıl boyunca en az 600 günlük işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması.

3. Hizmet akdinin feshedilmesinin ardından 30 gün içinde İŞKUR bürosundan ya da İŞKUR’un internet sitesi üzerinden başvuruda bulunmuş olmak.

İşsizlik maaşı nasıl hesaplanıyor?

İşsizlik maaş ücreti, son dört aydaki prime esas kazançlar üzerinden hesaplanan brüt kazancın yüzde 40’ıdır. Ayrıca işsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçememekte.

 İşsizlik maaşı süresi ne kadar?

İşsizlik maaşından ne kadar süre boyunca faydalanılabileceği, ödenen prime göre belirleniyor. Buna göre 600 gün prim ödeyenler 180 gün, 900 gün prim ödeyenler 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödeyenler 300 gün boyunca işsizlik maaşından faydalanabilecek.

İşsizlik maaşı konusunda şu önemli hususlu hatırlatmakta fayda var: İşsizlik maaşı, nafaka borcu dışında herhangi bir hacze konu olamaz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın