İstanbul’da öğlen saatlerinden itibaren etkili olan elektrik yüklü yağmur bulutları, hava ulaşımını olumsuz etkiledi.
Marmara bölgesinde öğlen saatlerinden itibaren etkisini gösteren Kümülonimbus olarak adlandırılan elektrik yüklü yağmur bulutları sebebiyle İstanbul Havalimanı’nda uçuşlarda gecikmeler yaşandı.
Olumsuz hava koşulları sebebiyle bazı uçaklar iniş yapamayarak havada tur atmak zorunda kalırken, yakıt kritiğine giren bazı uçaklar ise Çorlu Havalimanı dahil olmak üzere çevre havalimanlarına yönlendirildi.
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2014 yılında TMMOB tarafından hazırlanan ‘3. Havalimanı Teknik Raproru’nu da paylaşarak, “İstanbul Havalimanı’nda bugün olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıda uçağın iniş yapamadığı ve Çorlu’ya yönlendirildiği haberleri kamuoyuna yansıdı. Biz demiştik demeyi sevmeyiz ama 2014 yılında biz demiştik” ifadelerini kullandı.
İstanbul Havalimanı’nda bugün olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıda uçağın iniş yapamadığı ve Çorlu’ya yönlendirildiği haberleri kamuoyuna yansıdı. Biz demiştik demeyi sevmeyiz ama 2014 yılında biz demiştik. pic.twitter.com/wyjPSFTDrh
— Cevahir Efe Akçelik (@cevahirakcelik) 17 Mayıs 2019
Gazeteci İsmail Saymaz, olaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılan İstanbul Havalimanı’na rüzgardan ötürü inemeyen uçaklar, Çorlu Atatürk Havalimanı’na iniş yapıyor. Ne varsa yine Atatürk’te var” ifadelerini kullandı.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılan yeni İstanbul Havalimanı’na rüzgardan ötürü inemeyen uçaklar, Çorlu Atatürk Havalimanına iniş yapıyor. Ne varsa yine Atatürk’te var.
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) 17 Mayıs 2019
Meteroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran, 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, eldeki veriler itibarıyla konumun havalimanı için uygun olmadığını belirtmişti.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.