Japonya’nın başkenti neresi? Japonya’nın nüfusu ne kadar? Japonya’nın coğrafi özellikleri nasıl? Japonya’nın askeri gücü nasıl? Japonya’nın dini inancı nedir? Japonya hangi kıtada? İşte Japonya hakkında tüm merak edilenler ve yanıtları…
Japonya’nın başkenti
Japonya’nın başkenti Tokyo‘dur. Tokyo, sahip olduğu 38 milyon nüfusla dünyanın en kalabalık şehridir. Tokyo, 1923 yılındaki depremden ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atılan atom bombasından ciddi bir şekilde etkilenmişti. Ancak, 1950 yılından itibaren ülke ekonomisinin de gelişmesiyle beraber hızlıca büyüdü ve günümüzdeki seviyesine ulaştı.
Japonya’nın nüfusu
Japonya’nın nüfusu yaklaşık 125 milyon civarındadır. Japonya, nüfus bakımından dünyanın en kalabalık onuncu ülkesi konumundadır. Ülkedeki doğum oranı düşük bir seviyede bulunurken yaşlı nüfus oranı oldukça yüksektir. Bu durum ülkenin geleceğine ilişkin bazı endişeleri de beraberinde getiriyor.
Japonya hangi kıtada yer alıyor?
Japonya, Doğu Asya’da yer alan ve 6 bin 852 adadan oluşan bir takımada ülkesidir. Ülkenin önemli bir bölümünü dört ada oluşturmaktadır: Shikoku, Holkkaido, Honshu ve Kyushu.
Japonya’nın ekonomisi
Japonya, 4 trilyon dolarlık milli geliriyle ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisidir. Yaklaşık 2 trilyon dolar döviz rezervine sahiptir. Ülkede İkinci Dünya Savaşı’da büyük bir yıkım yaşanmış, ancak kısa bir süre içerisinde yapılan reformlar sonucunda büyük bir ivme yakalanarak dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olmayı başarmışlardır. Bu başarı “Japon mucizesi” olarak da adlandırılmıştır. Japonya’nın ekonomik büyümesi 1990’lı yıllarda ivme kaybetti.
Japonya’nın toplumsal yapısı
Ülkede geleneksel toplum yapısı korunmaya çalışılmaktadır. Toplumsal yapıda hiyerarşi önemli bir yere sahiptir. Bunu toplumsal hayatın her aşamasında görebilmek mümkün.
Devlet yönetimi
Japonya anayasal monarşi ile yönetilmektedir. Fakat imparatorun yetkileri son derece sınırlıdır. İmparator, simgesel bir öneme sahip olup ülke yönetiminde herhangi bir yetki kullanması söz konusu değildir.
Japonya, çift meclisli bir parlamentoya sahiptir. Bu meclislerden biri Temsilciler Meclisi, diğeri ise Danışmanlar Meclisi’dir. Ülkede iki partinin ağırlıklı etkisi görülmektedir: Liberal Demokrat Parti ve Demokratik Parti. Kısa bir dönem hariç uzun bir süre Liberal Demokrat Parti iktidarı hüküm sürmüştür. 2018 yılı itibarıyla Japonya’nın başbakanı Şinzo Abe‘dir.
Japonya’nın askeri gücü
Japonya’nın askeri gücü, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından anayasasında da yer alacak şekilde sınırlandırılmıştır. Anayasasında yer alan maddeye göre, Japonya savaş ilan etmeyi ve herhangi bir uluslararası anlaşmazlıkta kuvvet kullanmayı reddetmiştir. Ancak 2015 yılında alınan bir kararla daimi bir ordu oluşturmak için hazırlıklara başlandı. Gerekçe ise Kuzey Kore ve Çin’le yaşanan gerginliklerdi.
Japonya’nın dini
Japonya’da din bakımından Şintoizm ve Budizm yaygındır. Meiji Restorasyonu’nda Şintoizm ülkenin resmi dini olarak ilan edilmiş, ancak 2. Dünya Savaşı’nın ardından yürürlüğe giren anayasada devletin resmi dini bölümü kaldırılmıştır.
Meiji restorasyonu
Uzun yıllar tecrit politikası izleyen Japonya, 1853 yılında ABD ve Rusya’nın baskısı sonucunda limanlarını açmaya başladı. Bunun sonucu olarak Batı etkisi ülkeye girmeye başladı ve İmparator Meiji dönemine kapı aralanmış oldu. “Meiji Restorasyonu” olarak da adlandırılan dönemde, çok kısa sürede önemli değişiklikler yapılarak ülkenin dünya devletleri arasında önemli bir yere gelmesi sağlanmıştır. Bu dönemde yapılan yeniliklerin bir kaçından bahsetmek gerekirse: Kast sistemi kaldırıldı, ilköğretim zorunlu hale getirildi, ilk gazete çıkarıldı, derebeylik sistemi kaldırıldı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.