Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 1979 yılında meydana gelen İran İslam Devrimi’nin ardından İran’ı ziyaret eden ilk Japon başbakan oldu. İran’a son ziyareti, Japonya’nın eski başbakanı Fukuda Takeo 1978 yılında gerçekleştirmişti.
Abe, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir görüşme gerçekleştirecek.
Abe, ABD ile İran’ı müzakere masasına getirerek iki ülke arasında arabuluculuk yapmak istiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya’yı ziyaretinde de bu isteğini dile getirmişti.
İran petrolünün en büyük alıcılarından biri
Japonya, İran petrolünün en büyük alıcılarından biri konumunda bulunuyor. ABD’nin İran petrolüne yönelik uyguladığı muafiyeti kaldırmasının ardından İran’dan petrol alımını kesmişti. Abe, İran petrolünün ülkesi için stratejik öneme sahip olmasından dolayı iki ülke arasındaki gerginliği azaltmak istiyor.
İran petrollerine yönelik başlatılan yaptırım, petrolünün önemli bir kesimini İran’dan karşılayan Japon ekonomisini oldukça olumsuz etkiliyor.
Abe, İran televizyonuna verdiği röportajda ‘Japonya’nın Ortadoğu’da barış ve istikrar için mümkün olduğunca çok şey yapmak istediğini’ söyledi.
‘Japonya, gerilimi hafifletmeye yardımcı olabilir’
Üst düzey bir İranlı yetkili Reuters haber ajansına verdiği bir demeçte, “Japonya, İran ve ABD arasında süregelen gerilimi hafifletmeye yardımcı olabilir. ABD, iyi niyetin bir göstergesi olarak haksız petrol yaptırımlarını kaldırmalı” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD, İran’a yönelik yaptırımları devreye sokmuştu. Mayıs ayında ise İran’dan petrol ihraç eden ülkelere tanıdığı muafiyeti kaldırmıştı.
Geçtiğimiz günlerde Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Tahran’a bir ziyarette bulunmuş, İran’la takas temelli bir ticaretin yakın zamanda yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.