Johannes Gutenberg kimdir, neyi icat etti? İşte Gutenberg’in hayatı ve çalışmaları hakkında bilinmesi gerekenler.
Gutenberg hayatı kısaca
Gutenberg, 1395 yılında Almanya’nın Mainz kentinde hayat gözlerini açtı. Ülkesinde çıkan ayaklanmanın ardından Fransa’ya taşındı. Burada bir yandan kuyumculuk yaparken, bir yandan da matbaacılık konusunda araştırmalar yaptı.
Johann Fust adında bir bankerle ortaklık kuran Gutenberg, 1455 yılında “Gutenberg İncili” olarak bilinen İncil’i bastı. Daha sonra Fust ile ortaklığı sona erdi ve iflas etti. İlerleyen süreçte Mainz Başpiskoposu tarafından kendisine maaş bağlandı. Bu süreçte matbaacılık konusunda çalışmalarını sürdürdü. 1468 yılında hayata gözlerini yumdu.
Not: “Gutenberg hayatı kısaca” başlıklı yazımızda Gutenberg’in hayat hikayesini kısaca sizlere aktardık. Eğer daha uzun bir anlatım istiyorsanız aşağıdaki “Johannes Gutenberg kimdir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Johannes Gutenberg kimdir? (Uzun)
Modern matbaacılığın kurucusu olarak kabul edilen Johannes Gutenberg, 1395 yılında Almanya’nın Mainz kentinde dünyaya geldi. Ailesi, 1428 yılında Mainz’de çıkan bir ayaklanmanın ardından Fransa’nın Strazburg kentine taşındı.
Fransa’da kuyumculuk yapan Gutenberg, daha sonra matbaacılıkta yeni teknikler konusunda çalışmalar yapmaya başladı. Fakat bu icadını geliştirebilmesi için yatırımcı bulması gerekiyordu. 1448 yılında Mainz’e geri döndü ve burada yaklaşık iki yıl kaldıktan sonra aradığı yatırımcıyı buldu. Johann Fust adında bir bankerle ortaklık kurdu.
1455 yılında “Gutenberg İncili” olarak bilinen 42 satırlık İncil’in basımını sağladı. Borcunu ödeyemediğinden dolayı Fust ile ortaklığı sona eren Gutenberg, mahkeme sonucunda iflas etmiş ve elinde yalnızca küçük bir atölye kalmıştı.
1465 yılında Mainz Başpiskoposu 2. Adolf von Nassau tarafından kendisine soyluluk unvanı verildi ve maaş bağlandı. Bu gelişmenin ardından birkaç yıl daha basım faaliyetlerini sürdüren Gutenberg, 1468 yılında hayatını kaybetti.
Aslında hareketli matbaa teknolojisi Gutenberg’den yıllar evvel ilk defa Doğu Asya’da kullanılmıştı. Gutenberg’in getirdiği yenilik, daha önce kullanılan baskı yöntemini daha verimli hale getirerek üretimi kolaylaştırmaktı. Bu baskı yöntemi önce Avrupa’ya, daha sonra da tüm dünyaya kısa bir süre içerisinde yayılmıştı.
Gutenberg’in bu buluşunun ardından Avrupa’da basılan kitap sayısı oldukça artmış ve bu da özgür düşünce ortamının oluşmasına katkı sağlamıştır.
Osmanlı Devleti’ne matbaa ne zaman geldi?
Osmanlı Devleti’nde ilk matbaa 1727 yılında İbrahim Müteferrika‘nın İstanbul’daki evinde açılmıştır.
Müteferrika’nın matbaa açmak için Sait Mehmet Efendi ile birlikte yaptığı başvuruyu, Sultan Üçüncü Ahmet ve Şeyhülislam Abdullah Efendi onaylamıştı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.