Kaymakam nasıl olunur? Kaymakam olabilmek için gerekli şartlar nelerdir? Kaymakamlık için hangi sınavlara girmek gerekir? Kaymakamlık sınavında hangi alanlarda sorular sorulur? Kaymakamlık hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
KAYMAKAM NASIL OLUNUR? GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
Kaymakam olabilmek için daha önce İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi mezunu olmak gerekiyorken; 2018 Temmuz’unda yapılan değişiklikle birlikte farklı fakülte ve bölümler de eklendi. Son yapılan değişiklikle birlikte kaymakam olabilmek için mezun olunması gereken fakülteler ve bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- Hukuk Fakültesi
- Siyasal Bilgiler Fakültesi
- İktisat Fakültesi
- İşletme Fakültesi
- Mühendislik Fakültesi, Sosyal Bilimler ve Tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimini tamamlayıp; kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, iktisat ve hukuk alanlarının herhangi birinde yüksek lisans yapmış olmak.
- En az dört yıllık lisans eğitim veren yükseköğrenim kurumlarının sosyoloji, psikoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım bölümlerinden mezunu olmak.
- Kamu yönetimi, siyaset bilimi, işletme, uluslararası ilişkiler, maliye, sosyoloji, psikoloji, finans, halkla ilişkiler ve tanıtım bölümlerinden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin, en az yüzde sekseni başka bir bölümdeki derslerde mevcutsa kaymakamlık sınavına başvuru yapılabilecek.
Kaymakam olabilmek için “35 yaşından büyük olmama” şartı bulunuyor. Öte yandan 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’da belirtilen şartları da taşıyor olmak gerekiyor.
KAYMAKAMLIK SINAVI
Kaymakamlık sınavı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple başvurular da ÖSYM üzerinden yapılmaktadır.
Bu arada şunu da belirtmek gerekir: Geçmiş yıllarda KPSS şartı aranırken, artık yapılan değişiklikle birlikte böyle bir şart aranmıyor. Yazılı sınav konuları şunlardır:
- Türkçe
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- İdare Hukuku
- Anayasa Hukuku
- Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları
- Türkiye’de Mahalli İdareler
- Türkiye’nin Sosyo-ekonomik Yapısı
- Türkiye’nin İdari Yapısı
- Ekonomi
Yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alan adaylar arasında en yüksek puandan başlayarak, sınav ilanında belirtilen kadronun dört katı aday mülakata alınır.
KAYMAKAMLIK MÜLAKATI
Kaymakamlık mülakatında başarılı olunabilmesi için en az 70 veya daha üzeri puan alınması gerekiyor. Nihai puan hesabı, adayın yazılı sınav ve mülakat puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.
KAYMAKAMLIK STAJI
Kaymakamlık stajı, yaklaşık 2 yıl sürmektedir. Staj süresince kaymakam adayları, İçişleri Bakanlığı tarafından çeşitli yerlerde fiilen çalıştırılır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.