Kemik iliği nakli nedir? Nasıl yapılır?

Kemik iliği nakli nasıl yapılır? Kemik iliği bağışı nedir ve nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını Kızılay Kök Hücre Bölge Sorumlusu Nesrin Gürsul Akdağ, CNN Türk’te yanıtladı. İşte Nesrin Gürsul Akdağ’ın açıklamalarından satır başları: 

İlik nakli nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir?

“İlik nakli iki yöntemle gerçekleşiyor. Bunlardan biri kemik iliği yöntemi de dediğimiz leğen kemiği yöntemi. Anestezi altında özel toplama iğneleriyle kalça kemiğine giriş çıkışlarla yapılır. Bir iki saatlik işlemdir. Sonrasında kişi anestezi aldığı için bir gün müşahede altında bekletilir, ertesi gün hayatına devam eder. Bu işlemde kesik ve dikiş yoktur. Büyük bir operasyon olarak düşünmemek gerekir. Sadece iğne girişleri ve çıkışları var.

Bir diğer yöntem periferik yöntem dediğimiz damar yolu yöntemidir. Öncelikle 4 ya da 5 gün koldan aşılama yapılıyor. 4. ya da 5. günün sonunda kişi koldan bir cihaza bağlanıyor. Cihaz bir kolan kanı alıyor, kök hücreyi ayrıştırıyor, öteki koldan kanı geri veriyor. Bu işlemde kesik, dikiş, anestezi ve hastanede yatma söz konusu değil. Toplama işlemi bittikten sonra yarım saatlik bir dinlenmenin ardından kişi sosyal hayatına devam edebiliyor.

Kök hücrenin en büyük özelliği çoğalabilmesidir.  Bu nedenle kişilerin vücut açısından hiçbir kayıpları yok. Nakilden iki hafta sonra çoğalmaya başlıyor. Üç ayın sonunda da tamamlıyor verdiği kök hücreleri. Bu açıdan da çok rahat olabilirler.

Kemik iliği bağışı nasıl yapılır?

Öncelikle kişinin 18 ile 50 yaş arasında olması gerekiyor. Herhangi bir kronik hastalığının olmaması gerekiyor. Bununla beraber bulaşıcı hastalıkları geçirmemiş olacak.

Bu kriterleri sağlayan her sağlıklı birey bağış için Kızılay’ın kan bağış merkezine gelecek. Kimlikle başvuru yapılıyor. Biz kök hücre bağış formunu doldurmasını rica ediyoruz. Bunları doldurduktan sonra bağışçıdan 3 tüp kan örneği alıyoruz. Sonrasında kişinin laboratuvara örneklerini gönderiyoruz ve kişinin doku tiplemesi çalışılıp bilgiler kemik iliği bankasına aktarılıyor. Bu banka, ulusal ve uluslararası bir bankadır.

Bağışçılarımızın bilgileri 55 yaşına gelene kadar sistemde kalıyor. Bir kere örnek verdikten sonra bir daha örnek vermeye gerek yok. Herhangi bir uyum olduğunda Kızılay olarak bağışçıya geri döneriz ve ‘bir uyumunuz var halen gönüllü müsünüz’ deriz. Kişi gönüllüyse nakil planı yapılır. “


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın