Sınır ötesi harekat için TBMM’de yapılan tezkere oylaması hakkında açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Tezkereye evet dememiz doğru politikaydı” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Ilıcalı’nın haberine göre Kılıçdaroğlu, Ankara’da bir grup gazeteciyle gündemi değerlendirdi.
‘Erdoğan ABD’ye gitmemeli’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD’ye gerçekleştireceği ziyarete değinen Kılıçdaroğlu “Erdoğan Amerika’ya gitmemeli. Amerika’ya ne diye gidecek? ‘Giderken mektubu yanımda götüreceğim’ diyor. Bundan daha büyük bir saçmalık olamaz. Sen oturacaksın, o mektuba milletin şanını ve şerefini koruyacak şekilde yanıt vereceksin. Diplomatik kurallara uygun ama onun hak ettiği bir cevabı vereceksin. Yani Amerika’ya mektubu iade etmek için mi gidiyorsun? Büyük bir saçmalık. Kesinlikle gitmemesi lazım” diye konuştu.
‘Çekilmenin Türkiye’ye maliyeti çok daha ağır olacaktır’
Meclis’te yapılan oylamada tezkereye ‘evet’ demelerinin doğru bir politika olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Biz, Saray hükümetinin bilmediği pek çok gerçeği biliyoruz. İdlib’de, Afrin’de sivil toplum örgütleri var ve bunların harcamalarının büyük bir kısmı AB tarafından fonlanıyor. Orada Suriye halkına olağanüstü güzel hizmetler götürüyorlar. Fotoğraflarını gördüm, bana bilgi verildi. Şimdi eğer askerlerimiz çekilseydi, bu hizmetlerin tamamı yok olacaktı. Biz oradaki Suriyelileri düşünmek zorundayız. Hatay Büyükşehir Belediyemiz o bölgeye düzenli içecek su götürüyor. Türk askeri çekildiği zaman ne olacak oraya? Oradaki insanlar da Türkiye’ye gelecekler. Çekilmenin Türkiye’ye maliyeti çok daha ağır olacaktır. Dolayısıyla askerlerin o bölgede kalmasının, hem bizim hem o bölgede yaşayan, özellikle kadın, çocuk, yaşlı insanlar için zorunlu olduğu gerçeğini gördük. O çerçevede kararımızı verdik” ifadelerini kullandı.
‘Türkiye itibar kaybına uğradı’
Kılıçdaroğlu, Suriye konusunda baştan konulan hedeflerle bugün gelinen nokta arasında Türkiye’nin ciddi bir uluslararası itibar kaybına uğradığını savundu ve şöyle devam etti: “Başta konulan hedef, Suriye’nin demokratik bir yapıya kavuşmasıydı. Suriye’ye barışın, huzurun gelmesiydi. Bunu sağlamak için de ABD, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ortak hareket ettiler. Geldiğimiz noktada ne barış var ne demokrasi var. Kendi toprağını terk eden bir Türkiye var ve 3 milyon 600 bin Suriyeli gerçeği var Türkiye’de. Bu başarı mıdır, başarısızlık mıdır?”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.