Ev ve iş yer sahipleri için vergi zamanı geliyor. Evi ve iş yeri kirada olan yaklaşık 2 milyon mükellef, 2018 yılında elde ettiği kira gelirleri için, 1 Mart ile 25 Mart arasında beyanname verecek. Kira beyannamesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
KİMLER KİRA BEYANNAMESİ VERMEK ZORUNDA?
Vergiden istisna tutar konutlarda 4 bin 400 TL, iş yerlerinde 34 bin TL olarak belirlendi. Bu rakamların üstünde gelir elde edenler beyanname vermek zorunda.
HAZIR BEYAN SİSTEMİ
Beyannameler hazır beyan sistemi aracılığıyla yapılıyor. Belirli bir yaş üzerindeki ve hasta kişilerin talep etmesi durumunda, vergi memurları bizzat gelerek işlemleri gerçekleştiriyor. Bunun için Maliye Bakanlığı’ndan randevu almak gerekiyor.
GÖTÜRÜ GİDER VE GERÇEK GİDER YÖNTEMİ
Kira beyannamesinde, Götürü Gider Yöntemi ve Gerçek Gider Yöntemi olmak üzere iki farklı yöntem bulunuyor. İki yöntemden biri seçilerek işlemler gerçekleştiriliyor.
İki yöntem arasında belirli farklar var. Götürü Gider Yöntemi seçildiğinde, kiradaki evin hiçbir masrafı olmasa bile matrahta yüzde 15 oranında indirim hakkı kazanılıyor. Gerçek Gider Yöntemi seçildiğinde ise, mülk sahibinin üstlendiği çeşitli masraflar (ısıtma, su, asansör, sigorta, kredi faizleri, bakım onarım vs.) gider olarak vergiden düşülebiliyor. Öte yandan bu yöntem en çok da evini kredi ile alan kişilere avantaj sağlıyor. Çünkü banka kredisi ile alınan evler için 5 yıl boyunca yapılan faiz ödemeleri gider olarak gösterilebiliyor. Eğer ev sahibi kirada oturuyorsa, ödediği kira da gider olarak vergi hesabından düşülebiliyor.
Evini başkasının kullanımına bırakan ve kira almayanların gayrimenkul kira ücreti olarak, emsal kira bedeli esas alınacak. Mülk sahibi; anne, baba, büyük anne, büyük baba, çocuk, torun ve kardeşlerinin kullanımına tahsis etmesi halinde emsal kira bedeli ödemiyor.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.