KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, yeni kurulacak parti ya da partilerin AK Parti’den iki puan alması halinde iktidar ile muhalefet arasında oluşan yüzde 51’e 49’luk dengenin bozulacağını söyledi ve “Hatta sayısal olarak bile, yeni parti kurulması gündeme gelmeden 51-49’luk dengenin muhalefet lehine döndüğü izlenimi de var” dedi.
Independent Türkçe’den Can Bursalı ile röportaj yapan Ağırdır, son dönemde tartışılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin, “Bu kadar büyük bir sistem dönüşümünün, mutabakat aranmadan sadece bir kişinin iradesiyle yapılıyor olmasının ürettiği bir yönetim problematiği var ortada” ifadelerini kullandı.
Ağırdır, yeni kurulacak parti ya da partilerin öncelikle iktidar blokundan olmak üzere her partiden oy alma potansiyelinin olduğunu söyledi.
Türkiye’de siyaset alanının kimlik siyasetine sıkışmış durumda olduğunu belirten Ağırdır, “Toplumsal dokuyu ve siyaseti tarif eden iki ana eksenden biri sosyoekonomik gelişmişlik biri de kültürel kimlik. Bu iki eksenin dört köşesinde dört parti var. AK Parti, CHP, MHP ve HDP. Bu dört parti de kimliklerin içinden siyaset yaptığı için Türkiye’de tıkanıklık yaşıyor” diye konuştu.
Ağırdır, AK Parti’nin daha önce yüzde 38 olan çekirdek seçmen oranının bugün yüzde 27’ye indiğini söyledi.
‘AK Parti dediğimiz mekanizma bugün, liderinin iktidarını sürdürmeye çalışan bir aygıta dönüşmüş durumda’
AK Parti mekanizmasının felç olduğuna dikkat çeken Ağırdır, “O mekanizmanın en önemli iki bacağının biri örgütü biri de yerel yönetimlerdeki kapasitesi ve başarısıydı. Şimdi her ikisi de felç. AK Parti dediğimiz mekanizma bugün, liderinin iktidarını sürdürmeye çalışan bir aygıta dönüşmüş durumda” ifadelerini kullandı.
‘İmamoğlu’nun her kesimden oy aldığını söyleyemeyiz’
İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun aldığı oy oranının, muhalefetin 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği referandumunda aldığı oyla ve 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde aldığı oyla hemen hemen aynı olduğunu söyleyen Ağırdır, “Her kesimden oy aldığını söyleyemeyiz. Elbette vardır ama küçük rakamlardır” dedi.
Türkiye’nin ihtiyacının 2002 yılındaki AK Parti olmadığını, o günün Türkiye’si ile 2019’un Türkiye’si arasında çağ farkı olduğunu söyleyen Ağırdır, “Babacan, Davutoğlu ya da bir başkasının nasıl bir bakış açısına sahip olduğuna, meseleleri nasıl kavradığına bakıyorum. Var olan AK Parti yandaşlığı ya da kutuplaşması, üç Türkiye’nin birine yaslanan ya da dört kimlikten birinin içinden siyaset yapmak gibi bir hatanın içindeyseniz, dünyanın en güzel laflarını söyleyebilirsiniz ama karşılığı olmaz” diye konuştu.
‘Babacan’a kıyasla Davutoğlu’nun fazla şansının olacağını sanmıyorum’
Yeni parti kuracağı konuşulan Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ı kıyaslayan Ağırdır, “Ahmet Davutoğlu’nun fazla şansının olacağını sanmıyorum” dedi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.