İlk geç geçtiğimiz Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde bulunan bir canlı hayvan pazarında görülen koronavirüs, hızla yayılarak tüm dünyayı etkisi altına aldı. Virüsle ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de şu: Koronavirüs farklı yüzeylerde ne kadar süre yaşar?
Bir yolcu gemisinde 17 gün sonra koronavirüs izlerine rastlanması, virüsün yüzeylerde kalıcılığı konusunda endişelere yol açtı. Peki, koronavirüsle ilgili araştırmalarını sürdüren bilim insanları bu konuda ne diyor?
İngiliz Guardian gazetesi, koronavirüsün yüzeylerde kalıcılığı konusunda iki bilim insanının görüşlerini aktardı. Araştırmacılar, bir yolcu gemisinde 17 gün sonra koronavirüs izlerine rastlanması konusunda şu değerlendirmede bulundu:
Dr. Julia Marcus: Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin Kruvaziyer gemisinde yürüttüğü araştırmada, henüz temizlenmemiş kabinlerde viral RNA kanıtı bulundu. Ancak açık olmak gerekirse bu sadece virüsün belirlendiği anlamına gelir, virüsün yaşadığı ya da herhangi birine bulaşabileceği anlamına gelmez. (RNA, virüsün genetik bilgilerini taşıyor.)
Dr. Akiko Iwasaki: Bu, sadece virüsün parçalarının kaldığı anlamına geliyor. Virüsün bozulmaması için birçok bileşene ihtiyacı var. Bitleriniz ve RNA parçalarınız olsa bile bu bir virüsü oluşturmaz, tam bir genom yapısına sahip olmanız gerekiyor. Küçük bir RNA parçasının vücudunuzda olması, enfeksiyon olduğu anlamına gelmez.
New England Tıp Dergisi’nin çalışmasına atıf yapan Dr. Marcus, virüsün bakır üzerinde 4 saat, kartonda 24 saat, plastik ve çelik maddelerin üzerinde ise 72 saate kadar yaşayabildiğini söyledi.
Dr. Marcus, “Bu düzeylerin her birinde virüs miktarının zaman içerisinde hızla azaldığını belirtmek önemlidir. Böylece enfeksiyona yakalanma riski de zamanla azalıyor” dedi.
Enfekte olmak için maruz kalınması gereken belirli miktarda bir viral partikül olduğunu belirten Dr. Iwasaki, “Parmağınızda sadece bir viral partikül varsa, enfekte olmanız pek olası değildir. Bazı güçlü virüsler enfekte olabilmek için 10 tane partiküle ihtiyaç duyarken, bazılarında bu sayı milyonları bulabilir. Ne kadar az viral parçacığa maruz kalırsanız, enfekte olma olasılığınız o kadar az olur. Bu yüzden burada yüzeydeki virüs miktarı önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.