Levent Kırca, 28 Eylül 1950 tarihinde Samsun‘da dünyaya geldi. Tam adı “Zeki Levent Kırca“dır. Babası Mehmet Kırca, annesi ise Bahriye Özbay Kırca’dır. Babası, henüz küçük yaştayken ailesini bırakarak İsviçre’ye gitmişti. Kendi deyimiyle, annesi hem annelik hem babalık yapmıştı.
Küçük yaşlardan itibaren tiyatroya ilgi duyan Levent Kırca, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü‘nü bitirdi. Tiyatro sahnesine ilk çıkışı, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 1964 yılında gerçekleşti.
Daha sonraki yıllarda Orhan Erçin Tiyatrosu, Maltepe Komedi Tiyatrosu ve Ankara Birlik Sahnesi’nde bulundu.
1975 yılında Nur Diner ile evlendi ve bu evliliğinden iki oğlu dünyaya geldi. Çift, 1985 yılında boşandı. Aynı yıl Oya Başar ile hayatını birleştirdi. Bu evliliğinden biri kız, biri erkek iki çocuğu dünyaya geldi. 2000 yılında boşanıp ertesi yıl tekrardan evlendiler. Ancak 2005 yılında bir kez daha boşandılar.
TRT YILLARI
1975 yılında TRT ekranlarında yayınlanmaya başlayan “Sağlık Olsun” adlı komedi dizisinde rol aldı. Daha sonra “Nasreddin Hoca Oyun Treni“, “Bu Oyun Nasıl Oynanmalı” ve “Ne Olur Ne Olmaz” adlı dizilerde oynadı.
TRT’de bulunduğu dönemde, TRT Genel Müdürü ile yaşadığı bir anısını şu şekilde anlatıyordu:
“Beni çağırdı, ‘Leventciğim, seni çok seviyoruz, çocuklar da bayılıyor, halk da seviyor’ Sordum: ‘E, o halde?’ ‘Yahu Levent, bu memleketin hiç mi güzel tarafı yok?’ Şaşırdım, güldüm: ‘Eh, varsa onu da siz gösterin!” [1]
İLK SİNEMA FİLMİ: TAŞI TOPRAĞI ALTIN ŞEHİR
Rol aldığı ilk sinema filmi, 1978 yapımı “Taşı Toprağı Altın Şehir” adlı film oldu. Bu filmde “Ökkeş” karakterini canlandırdı. Ertesi yıl Şener Şen, Adile Naşit ve Perran Kutman gibi isimlerin yer aldığı “Ne Olacak” adlı sinema filminde rol aldı.
1980 yılında Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu‘nu kurdu. Burada “Kadıncıklar”, “Toros Canavarı”, “Aşağı Yukarı”, “Güzel ve Çirkin” ve “Sefiller” adlı oyunlarda yer aldı.
OLACAK O KADAR
1986 yılında, Türk televizyon tarihinin unutulmaz yapımlarından “Olacak O Kadar” adlı programı yayınlamaya başladı. Başlangıçta TRT’de yayınlanan program, getirilen yasaklamanın ardından 1989 yılında Star’a geçti. 1994 yılında ATV’ye geçtikten sonra sırasıyla Kanal D, Show TV, TGRT ve Star TV’de yayınlandı. Son yayınını 2005 tarihinde Star TV ekranlarında yaptıktan sonra bir süre ara verilen programa 2009 yılında Fox TV’de tekrardan başlandı.
1998 yılında verilen Devlet Sanatçısı unvanı, 2015 yılında geri alındı.
2001 yılında hem yönetmenliğini yaptığı hem de oyuncu olarak yer aldığı “Son” adlı sinema filmi vizyona girdi.
2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Demokratik Sol Parti‘den (DSP) Üsküdar Belediye Başkanı adayı oldu, ancak seçilemedi.
2010 yılında “Son İstasyon” adlı sinema filminde “Ruhi” karakterini canlandırdı. Bu film, aynı zamanda onun son sinema filmi olmuştu.
2011 yılından itibaren Aydınlık gazetesinde köşe yazıları kaleme almaya başladı.
Bir dönem Ulusal Kanal Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.
2014 yılında yapılan yerel seçimlerde İşçi Partisi‘nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Fakat seçim sonuçlarına göre, yüzde 0.2 oy olarak seçilemedi.
Levent Kırca, 2015 yılında hayatını kaybetti.
KAYNAKÇA
[1] Aydın Arıcıoğlu, “Ben Ters Adamım”, Milliyet gazetesi, 14.01.1991
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.