Mehmet Akif Ersoy kimdir? İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri ve edebi kişiliği hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Mehmet Akif Ersoy hayatı kısaca
Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Gerçek adı “Ragif” olmasına karşın çevresi ona “Akif” ismiyle seslendi. Eğitim hayatı boyunca sırasıyla Emir Buhari Mahalle Mektebi, İptidai Mektebi, Fatih Merkez Rüştiyesi, Mülkiye İdadisi ve Halkalı Baytar Mektebi’ne gitti.
Mülkiye İdadisi’nde eğitim gördüğü dönemde edebiyata yöneldi. Kaleme aldığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından milli marş olarak kabul edildi. Yarışmadan kazandığı parayı kabul etmemiş ve Dar’ül Mesai isimli vakfa bağışlamıştır. Mehmet Akif Ersoy, 1936 yılında vefat etti.
Not: Mehmet Akif Ersoy’un hayatına dair daha detaylı bilgi için “Mehmet Akif Ersoy kimdir?” başlıklı bölümümüzü inceleyebilirsiniz.
Mehmet Akif Ersoy kimdir?
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873’te İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Babası Fatih Medresesi hocalarından İpekli Mehmet Tahir Efendi, annesi ise Emine Şerife Hanım’dır. Doğduğunda babası ona “Ragif” adını vermişse de yakın çevresi “Akif” ismiyle seslendi.
Öğrenim hayatına Fatih’te bulunan Emir Buhari Mahalle Mektebi‘nde başlayan Mehmet Akif Ersoy, daha sonra sırasıyla İptidai Mektebi, Fatih Merkez Rüştiyesi ve Mülkiye İdadisi‘nde öğrenim gördü. Mülkiye İdadisi’nde öğrenim gördüğü sırada babası vefat edince okulu yarıda bıraktı ve mesleğini hemen eline alıp ailesine destek olmak için Halkalı Baytar Mektebi‘ne kaydoldu. Bu okuldan birincilikle mezun oldu.
Şiire olan ilgisi ünlü edebiyatçı Muallim Naci‘nin de edebiyat öğretmenliğini yaptığı Mülkiye İdadisi’nde başladı. İlk şiiri, 1893 yılında Hazine-i Fünun dergisinde yayımlandı. İkinci Meşrutiyet’in ardından Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarlığını yapmaya başladı.
1920 yılında Burdur Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi. Ödül koyulmasından dolayı İstiklal Marşı yarışmasına katılmak istememişse de Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’nin ısrarları sonucunda yarışmaya katıldı. 12 Mart 1921 tarihinde yazdığı İstiklal Marşı, 724 şiir arasında milli marş olarak kabul edildi. Yarışmadan kazandığı parayı kabul etmeyerek Dar’ül Mesai adlı vakfa bağışladı.
1926 yılında Mısır’a giden Akif, on yıl burada yaşadıktan sonra 1936 yılında Türkiye’ye döndü. Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Mehmet Akif Ersoy’un eserleri
- Safahat
- Süleymaniye Kürsüsünde
- Hakkın Sesleri
- Fatih Kürsüsünde
- Hatıralar
- Asım
- Gölgeler
Mehmet Akif Ersoy’un edebi kişiliği
Mehmet Akif Ersoy, sanat toplum içindir anlayışını benimsemiştir. Şiirlerinde vatan, din, ahlak konularını işlemiştir. Aruz veznini başarıyla kullanmıştır. Günlük konuşma dilini aruza uygulamıştır.
Not: “Mehmet Akif Ersoy hayatı kısaca” ve “Mehmet Akif Ersoy kimdir?” başlıklı yazılarımızda İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatına ve çalışmalarına dair bilinmesi gerekenleri kısaca aktardık. Bu yazımız hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.