Melih Cevdet Anday, 13 Mart 1991‘de İstanbul’da dünyaya gözlerini açtı. İlkokul ve ortaokulu İstanbul’da tamamladı. Lise öğrenimini ise Ankara’da bulunan Gazi Lisesi‘nde tamamladı.
Daha sonraki yıllarda birlikte Garip Akımı’nı kuracağı Orhan Veli Kanık ve Oktay Rifat Horozcu ile tanışması, Ankara’daki lise yıllarında gerçekleşti. Okulun çıkardığı “Sesimiz” adlı derginin toplantılarında karşılaşmışlardı.
Ankara Üniversitesi‘nde önce Hukuk Fakültesi‘ne, daha sonra ise Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi‘ne kaydolmuşsa da bitirememiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) memur olarak çalıştı. Kurum tarafından Sosyoloji üzerine eğitim alması için Belçika’ya gönderildi. 1964 yılında başladığı TRT Yönetim Kurulu Üyeliği görevini 1969 yılına kadar sürdürdü.
“Ukde” başlıklı ilk şiiri Varlık Dergisi‘nde yayımlandı. 1953 ile 1997 yılları arasında Akşam, İkdam, Tercüman, Yeni Tanin ve Büyük Gazete‘de yazdı.
Orhan Veli Kanık ve Oktay Rifat Horozcu ile birlikte Garip Akımı‘nı kurdu. Fakat daha sonra Garip Akımı’ndan ayrıldı. Yaklaşık iki yıl boyunca Paris’te eğitim müşaviri olarak görev yaptı.
“Gizli Emir” adlı kitabıyla 1970 TRT Roman Armağanı‘nı kazandı. “Teknenin Ölümü” başlıklı şiiriyle de 1976 Yeditepe Şiir Armağanı‘nı kazandı.
Melih Cevdet Anday, 2002 yılında hayatını kaybetti.
ESERLERİNDEN BAZILARI
Şiir
Garip
Teknenin Ölümü
Telgrafhane
Yan yana
Sözcükler
Göçebe Denizin Üstünde
Roman
Zifaftan Önce
Aylaklar
Dullar Çıkmazı
Bir Gecede Üç Erkek
Yağmurlu Sokak
Gizli Emir
Tiyatro
İçerdekiler
Ölümsüzler
Yarın Başka Koruda
Müfettişler
Ölüler Konuşmak İster
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.