Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk kimdir?

Ziya Selçuk, 1961 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi‘nde tamamladı. Ardından yine aynı üniversitede Gelişim Psikolojisi alanında yüksek lisans yaptı. 1989 yılında ise Hacettepe Üniversitesi‘nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında doktora yaptı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi‘nde profesör oldu.

TED Üniversitesi başta olmak üzere çok sayıda özel eğitim kurumunun kuruluşunda yer alan Ziya Selçuk, 2003 ile 2006 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı görevini yürüttÜ. Avrupa Birliği ile eğitim ve bilim alanında yapılan görüşmelere, Türkiye temsilcisi olarak katıldı.

Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği ve TÜBİTAK-SOBAG Yürütme Kurulu Üyeliği bulunmaktadır.

Dokuz Tip Mizaç Modeli Derneği başkanı olarak görev yaptı. Eğitim konusunda çok sayıda kitabı ve makalesi bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz 2018’de açıkladığı yeni kabinede Milli Eğitim Bakanlığı‘na getirildi. 

23 Nisan hediyesi olarak çocuklar için “İçimdeki Çocuk Sesleri” adlı bir kitap kaleme aldı. Kitap, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) dijital kütüphanesinden öğrencilerin erişimine açıldı.

İngilizce bilen Ziya Selçuk, evli ve üç çocuk sahibidir.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, daha önce katıldığı bir televizyon programında eğitim konusunda önemli açıklamalarda bulunmuştu. İşte Ziya Selçuk’un eğitim konusundaki açıklamalarından satır başları:

“Eğitim sistemimizde öğretmen kendini tanımıyor.

Eğitim sistemimizde öğrencileri sadece bilişsel yönüyle değerlendiriyoruz.

Öğrenciler sınava hazırlık nedeniyle hayattan kopuyorlar.

Eğitimin temel problemi sistemin doğru işlemeyişidir.

Eğitim sistemi önce evrensel kurgulanmalı, daha sonra millileştirilmeli.

Öğretmenlik, aslında insanın bir başkasını değil kendisini eğitme sürecidir. Genel olarak öğrenciler üzerinden öğretmeni yorumlamakla ilgili bir süreç yaşıyoruz. Aslında öğretmenlerin bireysel farklılıkları üzerinden öğretmen eğitim sistemi inşa edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü öğretmenler kendilerini tanımadan çocukları tanımaya çalışıyorlar.”

ZİYA SELÇUK’UN KİTAPLARI

Eğitim Psikolojisi

Rehber Benim/Psikolojik Danışmanlar ve Öğretmenler İçin Dokuz Tip Mizaç Modeli’ne Göre Rehberlik Yaklaşımına Giriş

Okul Deneyimi ve Uygulama

Ebeveyn Benim/Dokuz Tip Mizaç Modeli’ne Göre Ebeveyn-Çocuk İlişkileri

Sınıf İçi Rehberlik Uygulamaları

Gelişim ve Öğrenme

Çoklu Zeka Uygulamaları

Ebeveyn Benim

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktif Çocuklar

Çocuklarımız İçin Eğitim Sohbetleri


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın