Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Ba3 olan kredi notunu B1’e düşürdü. Kurum, ekonomik görünümün ise negatif olmayı devam ettirdiğini öngördü.
Açıklamada, “Ilımlı borç yüküne karşın Türkiye’nin, dış sermayeye olan önemli bağımlılığı ve zayıf döviz rezervi hükümeti uzun vadeli ekonomik ve finansal oynaklığa karşı oldukça savunmasız hale getirmektedir” ifadesine yer verildi.
Kurum, İstanbul seçimlerinin yenilenmesinin belirsizlik yarattığını, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşması sonucunda ABD tarafından başlatılması olası yaptırımların Türkiye ekonomisi üzerinde istikrarsızlık oluşturabileceğini belirtti.
B1 notu, yatırım yapılabilir seviyenin dört basamak altında yer alıyor.
Moody’s, 17 Ağustos 2018 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu Ba2’den Ba3’e düşürmüştü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı: Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından not düşürme kararına karşı açıklama yayımlandı.
Açıklamada, not düşürme kararının, “Türkiye ekonominin temel göstergeleri ile bağdaşmadığı” belirtildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından verilen karara ilişkin basın açıklaması pic.twitter.com/NakTHJr0DR
— T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) 14 Haziran 2019
Açıklamada, “Kuruluş, yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin borçlarının rezervlerinden 2,6 kat fazla olduğuna vurgu yapmıştır. Bu oran, Moody’s’in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir” denildi.
Türkiye’nin kısa vadeli borcunun yaklaşık yarısının bankacılık sektörüne ait olduğu belirtilen açıklamada, bu yılın ilk çeyreğinde borç çevirme oranının bankacılık sektöründe yüzde 128, reel sektörde ise yüzde 165 seviyesinde gerçekleştiğine vurgu yapıldı.
Öte yandan Dünya Bankası verilerine göre, son beş yıllık ortalamalar göz önüne alındığında Türkiye’nin ithalat üzerinden ölçülen rezerv yeterliliğinin benzer gelişmekte olan Avrupa ülkelerine yakın seyrettiği belirtildi.
Açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerin ortalama toplam borcunun GSYH’ye oranı oranı yüzde 212,6 iken Türkiye’de oranın yüzde 156,8 olduğu ifade edildi.
Mahfi Eğilmez: 1997 yılından bu yana en düşük nota geri dönüş
Ekonomist Mahfi Eğilmez, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ‘Türkiye’ye verilen B1 notunun, kuruluşun 1997 yılında Türkiye’ye verdiği en düşük nota geri dönüşü anlamına geldiğini’ belirtti. Öte yandan yakın dönemde ekonomik kriz yaşamış ve hala toparlanamamış Yunanistan’ın kredi notunun B1 (durağan); yani Türkiye’den daha iyi bir durumda olduğunu ifade etti.
Moody’s’in açıkladığı B1 (negatif görünüm) notu, kuruluşun 1997 yılında Türkiye’ye verdiği en düşük nota geri dönüşü anlamına geliyor. Kriz yaşamış olan ve hala toparlanamamış olan Yunanistan’ın kredi notu B1 (durağan.) Yani Yunanistan, Türkiye’den iyi durumda.
Bloomberg HT kanalı analisti Güzem Yılmaz Ertem, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Moody’s tarafından kullanılan dilin ‘sertleşmesine‘ vurgu yaptı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.