Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Kırım göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Bursa’da dünyaya geldi. Ailesi Çorum’a taşınınca öğrenimine buradaki bir ilkokulda başladı. Daha sonra Bursa’ya taşınmaları üzerine Bizim Mektep ve Bursa Kız Muallim Mektebi’nde öğrenimini sürdürdü.
1931 yılında mezun olduktan sonra dört yıl öğretmenlik yapan Muazzez İlmiye Çığ, 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü‘ne kaydoldu. 1940 yılında eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi’nde uzman olarak çalışmaya başladı. Yaklaşık 31 yıl boyunca burada görev yaptı. Bu süre boyunca önemli çalışmalarda bulundu. Meslektaşları Dr. F. R. Kraus ve Hatice Kızılay ile birlikte müzede yer alan Sümer, Hitit ve Akad dillerinde yazılmış on binlerce tabletin temizlenmesi ve sınıflandırarak numaralandırılmasını gerçekleştirdi. Bu çalışma sonucunda 74 bin tabletten meydana gelen çivi yazılı belgeler arşivi oluşturuldu.
Muazzez İlmiye Çığ, 1957 yılında Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Oryantalistler Kongresi‘ne katıldı. 1960 yılında Heidelberg Üniversitesi‘ne giderek 6 ay boyunca araştırmalarda bulundu. 1965 yılında Roma’da düzenlenen Hitit sergisini buradan alarak Londra’ya götürdü. Bir süre çalışmalarını burada sürdürdü.
1972 yılında emekli oldu, ancak akademik çalışmalarına devam etti. 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenen Asuroloji Kongresi‘ne katıldı.
Muazzez İlmiye Çığ, Hititler ve Sümerler üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Bu araştırmalarının sonucunda Hititler ve Sümerlerin Türk olduklarına yönelik önemli bulgular ortaya çıkarmıştır.
Sümerler hakkında 9 bilgi
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ’IN KİTAPLARI
Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni
Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk
İbrahim Peygamber – Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre
İnanna’nın Aşkı / Sümer’de İnanç ve Kutsal Evlenme
Hititler ve Hattuşa / İştar’ın Kaleminden
Gılgameş / Tarihte İlk Kral Kahraman
Ortadoğu Uygarlık Mirası
Ortadoğu Uygarlık Mirası 2
Sümer Hayvan Masalları
Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği
Vatandaşlık Tepkilerim
Atatürk Düşünüyor
Sümerlilerde Tufan / Tufan’da Türkler
Uyanın Artık
Yandı İçim
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.