“Cumhuriyet’in Divası” Müzeyyen Senar, 1918 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Ailesi ile birlikte geçim sıkıntısı nedeniyle İstanbul’a geldiğinde 12 yaşındaydı.
Müziğe küçük yaşlardan itibaren ilgi duydu. Müzik eğitimi almak için Üsküdar Musiki Cemiyeti ve Şark Musiki Cemiyeti‘ne gitti. Saadettin Kaynak, Osman Nihat Akın ve Lemi Atlı gibi isimlerden ders aldı.
1932 yılında İstanbul Radyosu‘nda girdi. Güçlü sesi ile dikkat çeken Müzeyyen Senar, 10. Yıl Belvü Gazinosu’nda sahne almaya başladı. Aynı yıl “Ümitlerim Hep Kırıldı” adını taşıyan ilk plağı da çıktı.
Müzeyyen Senar, seslendirdiği parçalarla Mustafa Kemal Atatürk‘ün de dikkatini çekmiş ve birçok kez Atatürk’e şarkı söylemişti.
Sanat hayatındaki ilk konserini, 1936 yılında Dolmabahçe Sarayı‘nda verdi. Son konserini ise 2006 yılında Sepetçiler Kasrı‘nda verdi.
Senar, ilklerin sanatçısıydı. Paris’te konser veren ilk Türk sanatçı olmuş, sahnede taşınabilir uzun kablolu mikrofonu kullanan ilk sanatçı olmuş ve sahnede straplez tuvalet giyen ilk kadın sanatçı olmuştu.[1]
1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri‘ne layık görüldü.
Müzeyyen Senar, 8 Şubat 2015 tarihinde hayatını kaybetti.
Müzeyyen Senar’ın eserlerinden bazıları
Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine
Benzemez Kimse Sana
Kimseye Etmem Şikayet
Sevmekten Kim Usanır?
Ben Küskünüm Feleğe
Fikrimin İnce Gülü
Bir İhtimal Daha Var
Kaynakça
[1] Filiz Aygündüz, “Güçlü bir sanatçı, naif bir kadın ve onurlu bir anne”, Milliyet gazetesi, 10.05.2005, s. 3
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.