Nazım Hikmet kimdir? Nazım Hikmet’in eserleri nelerdir? İşte Nazım Hikmet’in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında kısaca bilgi.
Nazım Hikmet kimdir?
Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde Selanik’te dünyaya geldi. Babası Hikmet Bey, Selanik’teki Hariciye Nezareti’nde görev yapmıştır. Nazım Hikmet’in dedesi Nazım Paşa ise Osmanlı Devleti’ne bağlı çeşitli yerlerde valilik yapmıştır.
1912 yılında Mekteb-i Sultani‘ye kaydoldu. Denizciler için yazdığı bir şiiri, Bahriye Nazırı Cemal Paşa dinleyince çok etkilendi ve Bahriye Mektebi’ne gitmesini istedi. 1915 yılında Bahriye Mektebi‘ne başladı ve buradan 1918 yılında mezun oldu. Bahriye Mektebi’ni tamamladıktan sonra Hamidiye Gemisi’nde görev yapmaya başladı. Kısa bir süre sonra ise ordudan ayrıldı.
Milli Mücadele döneminde Anadolu’ya geçen Nazım Hikmet, bir süre Bolu’da öğretmenlik yaptı. Daha sonra ise Rusya’ya giderek Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde sosyoloji ve ekonomi üzerine eğitim aldı.
Türkiye’ye döndükten sonra “Aydınlık” dergisinde yazmaya başladı. Buradaki yazılarından dolayı hakkında 15 yıl hapis istendi. Bunun üzerine tekrardan Rusya’ya gitmek zorunda kaldı. 1928 yılında çıkan Af Kanunu’ndan yararlanarak Türkiye’ye döndü. Fakat 1938 yılında yine yazılarından ötürü mahkemelik oldu ve 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 sene hapis yattıktan sonra çıkan aftan yararlanarak özgürlüğüne kavuştu.
1950 yılında Sovyetler Birliği’ne gitti. Ertesi yıl Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Türk vatandaşlığından çıkarılması üzerine Polonya vatandaşlığına geçti ve Borzecki soyadını aldı. Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 tarihinde hayatını kaybetti. 2009 yılında yeniden Türk vatandaşlığına alındı.
Nazım Hikmet’in edebi kişiliği
Nazım Hikmet şiirlerinde ağırlıklı olarak toplumsal konulara değinmiştir. Şiirlerini başlarda hece vezniyle yazarken daha sonra serbest nazımla yazmaya başlamıştır. Bu yönleriyle ardından gelen pek çok şairi de etkilemiştir.
Nazım Hikmet’in eserleri
Şiir
- Güneşi İçenlerin Türküsü
- Benerci Kendini Niçin Öldürdü
- Kurtuluş Savaşı Destanı
- Memleketimden İnsan Manzaraları
- Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı
- Kuvayi Milliye
- 835 Satır
- Varan 3
- 1+1=1
- Sesini Kaybeden Şehir
- Gece Gelen Telgraf
Roman
- Kan Konuşmaz
- Yeşil Elmalar
- Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim
- Yaşamak Hakkı
- Öteki Defterler
Oyun
- Bir Ölü Evi
- Yusuf ile Menofis
- Yolcu
- Ferhad ile Şirin
- Kafatası
- Unutulan Adam
- Sabahat
- İstasyon
- İnek
- Bu Bir Rüyadır
- Evler Yıkılınca
- Demokles’in Kılıcı
- Kadınların İsyanı
- Kör Padişah
- Allah Rahatlık Versin
Senaryoları
- Balıkçı Güzeli
- Kıskanç
- Karım Beni Aldatırsa
- Cici Berber
- Düğün Gecesi
- Güneşe Doğru
- Tosun Paşa
- Kahveci Güzel
- Kızılırmak Karakoyun
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.