necmettin erbakan

Necmettin Erbakan kimdir?

Necmettin Erbakan, 1926 yılında Sinop’ta dünyaya geldi. Babası Sinop Kadı Vekili Mehmet Sabri Bey, annesi ise Kamer Hanım’dır. Babasının görevi nedeniyle öğrenimini farklı okullarda sürdürmek zorunda kaldı. Öğrenim hayatına Kayseri’de başladı ve Trabzon’da devam etti. 1943 yılında İstanbul Erkek Lisesi‘nden birincilikle mezun olma başarısını gösterdi. Üniversiteye sınavsız geçiş hakkı kazanmıştı, ancak yine de sınava girdi ve üstün bir başarı gösterdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi‘nden üstün başarı ile mezun oldu. Mezun olduktan sonra Motorlar Kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. O dönem asistanların ders verme yetkisi olmamasına karşın, kendisine özel bir izin çıkartılarak genç yaşta ders vermeye başladı.

Üniversite tarafından 1951 yılında Almanya’da bulunan Aachen Teknik Üniversitesi‘ne gönderildi. Burada, DV Araştırma Merkezi’nde çalışmalarda bulundu ve doktorasını da tamamladı. Erbakan, doktora tezi dışında Alman Üniversiteleri ve Alman İktisat Bakanlığı için de iki tez hazırlamıştı.

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ DOÇENTİ

1953 yılında Türkiye’ye döndü ve doçentlik sınavını verdi. 27 yaşında doçentlik unvanını elde eden Necmettin Erbakan, aynı zamanda Türkiye’nin en genç doçenti olmuştu. Tekrardan 6 aylığına Almanya’ya giderek DEUTZ motor fabrikasında başmühendis olarak görev yaptı.

GÜMÜŞ MOTOR’U KURUYOR

Necmettin Erbakan, Gümüş Motor fabrikasının açılış töreninde Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile birlikte. (Kaynak:ESAM)

Türkiye’ye dönerek askerlik görevini tamamladı. 1956 yılında 300 mühendis arkadaşıyla birlikte Gümüş Motor‘u kurdu. Burada, Türkiye’nin ilk yerli motorunu üretti. Erbakan, bununla da yetinmeyecek ve 1976 yılında Aksaray Motor Fabrikası ile Konya Traktör Motorları Fabrikası’nı kuracaktı.

1965 yılında profesör olan Erbakan, 1967 yılında ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreterliğine seçildi. İki yıl sonra TOBB Başkanlığına seçilmişse de hükümetin seçimleri iptal etmesi nedeniyle başkanlığı bırakmak zorunda kaldı.

SİYASİ HAYATI

Siyasete atılmak isteyen Erbakan, Adalet Partisi‘ne (AP) başvuruda bulundu. Ancak parti yönetimi tarafından isteği kabul görmedi. Bunun üzerine 1969 yılındaki seçimlere Konya’dan bağımsız aday oldu ve büyük bir oy oranıyla seçildi.

1970 yılında Milli Nizam Partisi‘nin (MNP) kuruluşunu gerçekleştirdi. 12 Mart 1971 darbesinde MNP’nin kapatılması üzerine Milli Selamet Partisi‘ni (MSP) kurdu. Partisiyle girdiği ilk seçimlerde yüzde 12 oy aldı. Bülent Ecevit‘in liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile koalisyon hükümeti kurdu. Bu hükümette devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevinde bulundu. Bu dönemin en önemli gelişmesi 1974 yılında düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı idi.

1975 yılında kurulan Birinci Milliyetçi Cephe Hükümeti‘nde yine devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevinde bulundu. 1977 yılında kurulan İkinci Milliyetçi Cephe Hükümeti‘nde de bu görevini sürdürdü.

12 Eylül 1980 darbesinin ardından gözaltına alındı ve bir süre tutuklu kaldı. Daha sonra serbest bırakıldıysa da 10 yıl siyaset yapma yasağı getirildi. 1987 yılında yapılan halk oylamasıyla birlikte siyasi yasağı kalkınca tekrardan siyasete döndü. Refah Partisi Genel Başkanı seçildi.

28 ŞUBAT DARBESİ 

1995 yılındaki seçimlerde Refah Partisi birinci oldu. Erbakan, 1996 yılında kurulan REFAHYOL hükümetinde başbakan olarak görev yaptı.

28 Şubat darbesi sürecinde istifaya zorlanan Necmettin Erbakan, 18 Haziran 1997 günü istifasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e sundu.

1998 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından Refah Partisi kapatıldı. Öte yandan Erbakan’a beş yıl siyaset yasağı da getirildi.

Siyaset yasağı sona ermesinin ardından 2003 yılında Saadet Partisi Genel Başkanı olarak seçildi.

Kayıp Trilyon Davası” olarak bilinen dava neticesinde 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezası önce ev hapsine çevrilen Erbakan, 2008 yılında sağlık sorunları sebebiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedildi. 2010 yılında Saadet Partisi Genel Başkanlığı’na seçilerek siyasete döndü.

Necmettin Erbakan, 27 Şubat 2011 tarihinde vefat etti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Necmettin Erbakan kimdir?” için 2 yanıt

Bir yanıt yazın