oğuz atay

Oğuz Atay kimdir? Oğuz Atay’ın kısaca hayatı

Özellikle “Tutunamayanlar” romanıyla bilinen Oğuz Atay kimdir? Oğuz Atay’ın eserleri nelerdir? İşte Oğuz Atay hakkında bilmeniz gerekenler.

Oğuz Atay kimdir?

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 tarihinde Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde dünyaya geldi. Lise öğrenimini Ankara Maarif Koleji‘nde, yükseköğrenimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi‘nde tamamladı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra bugünkü adı Yıldız Teknik Üniversitesi olan İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1975 yılında doçent unvanı aldı.

İlk kitabı olan “Tutunamayanlar” 1972 yılında yayımlandı. O dönem büyük tartışmalara yol açan eseri, TRT Roman Ödülü‘ne layık görüldü. Öte yandan yabancı dillere de çevrilmiş ve UNESCO tarafından 20. Yüzyıl Türk Edebiyatı’nın en seçkin eseri olarak kabul edilmiştir.

1973 yılında “Tehlikeli Oyunlar” adlı kitabı yayımlandı. 1975 yılında tüm hikayelerini topladığı “Korkuyu Beklerken” adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayatını konu edinen “Bir Bilim Adamının Romanı” adlı kitabı yayımlandı.

Oğuz Atay, 13 Aralık 1977 tarihinde hayatını kaybetti.

Oğuz Atay için ne dediler?

Halit Refiğ, yakından da tanıdığı Oğuz Atay için şunları söylemişti:

“Tanıdığım Oğuz Atay ciddi ve disiplinli bir düşünce adamı, sanat olaylarına meraklı, ama iddiasız bir takipçiydi. Kitaplarını okuyana kadar onun yaratıcı kişiliğinin farkına varmadığımı itiraf etmeliyim. Bu bakımdan kitaplarının üstümdeki etkisi şaşırtıcı ve çarpıcı oldu. Karmaşık ama çok sağlam kuruluşlu roman mimarisi, dil ustalığı, zeka ve duyarlığın incelikle dengelendiği bir ifade gücü, geniş bir kültür, bu tür kitaplara olağanüstü özellikler kazandırmaktaydı.

Tutunamayanlar, kendisinin de bana bir vesileyle söylediği gibi, memleketi kurtarma günlerinde tanıdığı çevrenin alayla örtülü acı bir eleştirisiydi.” [1]

Oğuz Atay’ın eserleri

Tutunamayanlar

Tehlikeli Oyunlar

Bir Bilim Adamının Romanı

Oyunlarla Yaşayanlar

Korkuyu Beklerken

Eylembilim

Günlük

Kaynakça

[1] Refiğ, Halit (28.01.1984). “Akıllı ve namuslu bir aydındı”. Milliyet gazetesi. s.9


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın