Otuz Yıl Savaşları, Avrupa’nın siyasi düzenini ciddi bir biçimde etkilenmiştir. Savaşın ardından imzalanan Vestfalya Barış Anlaşmaları ile birlikte Fransa Avrupa’da başat güç olmuştur. Peki, Otuz Yıl Savaşları nedir? Otuz Yıl Savaşları’nın nedenleri ve sonuçları nedir? Otuz Yıl Savaşları neyle sona erdi? İşte kısaca bilgiler…
Otuz Yıl Savaşları nedir?
Otuz Yıl Savaşları, 1618-1648 yılları arasında gerçekleşen ve Protestanların zaferi ile sonuçlanan savaşlar dizisidir. Avrupa’nın son büyük din savaşı olarak da tanımlanmaktadır. Ancak savaşan devletlerin büyük çoğunluğunun amacı siyasiydi. Savaşa katılan büyük devletler Fransa, Avusturya-İspanya Habsburgları, İsveç ve Danimarka’dır.
Otuz Yıl Savaşları’nın nedenleri
Otuz Yıl Savaşları’nın en büyük nedeni 1555 yılında yapılan Augsurg Barışı‘nın başarısız olmasıdır. Bu anlaşma kapsamında kabul edilen her devletin vatandaşlarının dinini belirleme yetkisi uygulamada gerçekleşemedi. Kutsal Roma-Germen İmparatoru İkinci Ferdinand, Protestan olan Bohemya Kralı’nı görevden almış ve yerine Katolik bir kral atamıştı. Ayrıca devletin resmi dini olarak da Katolikliği kabul etmişti. Bunun üzerine Protestan devletler aralarında birlik kurdular ve Fransa, Hollanda gibi devletlerin de desteğini aldılar.
Otuz Yıl Savaşları’nın sonuçları
“Otuz Yıl Savaşları neyle sona erdi?” sorusu yanıtı en çok araştırılan soruların başında geliyor. Otuz Yıl Savaşları, Vestfalya Barış Anlaşmaları ile sona ermiştir. Barış anlaşması için düzenlenen konferans, Avrupa’nın ilk büyük konferansı olarak kabul edilmektedir. Anlaşma sonucunda Protestanlık ve Kalvenizm Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu’nda geçerli dinler haline gelmiştir. İmparatorluk içinde prenslikler hemen hemen bağımsız siyasal birimlere dönüşmüştür. Bu anlaşmayla birlikte Fransa Avrupa’da başat güç olmuştur.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.