Peyami Safa kimdir? Peyami Safa’nın eserleri nelerdir? Peyami Safa’nın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Peyami Safa kimdir?
Peyami Safa, 2 Nisan 1899’da İstanbul’un Fatih ilçesinde, şair İsmail Safa Bey ile Server Bedia Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta hem babasını kaybetti hem de kemik veremi hastalığına yakalandı. Yaşadığı bu zorlu dönemin izlerini, ileride kaleme alacağı “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı romanında görebilmek mümkün.
Geçirdiği hastalıktan dolayı düzenli bir eğitim alamadı ve kendi kendini yetiştirdi. Bir dönem çeşitli kurumlarda memurluk ve öğretmenlik yaptıktan sonra “Yirminci Asır” adında bir gazete çıkarmaya başladı. Bu gazetede “Asrın Hikayeleri” başlığında kaleme aldığı hikayeleriyle dikkat çekti. Daha sonraki yıllarda Tercüman-ı Hakikat, Tasvir-i Efkar, Son Posta, Tan, Son Havadis, Cumhuriyet, Milliyet ve Tercüman gazetelerinde görev yaptı.
Nazım Hikmet‘le yakın bir dostluk kuran Peyami Safa, 1930 yılında yayımlanan “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı romanını ona ithaf etmiştir. Farklı tarihlerde “Kültür Haftası” ve “Türk Düşüncesi” dergilerini çıkardı. Peyami Safa, 15 Haziran 1961 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Peyami Safa’nın edebi kişiliği
Edebiyatımızın en üretken yazarlarından olan Safa, farklı alanlarda çok sayıda eser vermiştir. Romanlarında olaydan ziyade psikolojik çözümlemelere önem vermiştir. Usta bir roman tekniği vardır.
Peyami Safa’nın eserleri
Roman
- Sözde Kızlar
- Gençliğimiz
- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
- Bir Tereddüdün Romanı
- Matmazel Noralya’nın Koltuğu
- Mahşer
- Canan
- Şimşek
- Bir Akşamdı
- Yalnızız
- Fatih Harbiye
- Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü
- Süngülerin Gölgesinde
- Biz İnsanlar
- Cumbadan Rumbaya
Hikaye
- Bir Mekteplinin Hatıratı: Karanlıklar Kralı
- Siyah Beyaz Hikayeler
- Piyano Muallimesi
- Gençliğimiz
- Ateş Böcekleri
- İstanbul Hikayeleri
Fikri Eserleri
- Millet ve İnsan
- Doğu-Batı Sentezi
- Türk İnkılabına Bakışlar
- Felsefi Buhran
- Mistisizm
- Büyük Avrupa Anketi
- Mahutlar
- Nasyonalizm
- Sosyalizm
- Nasyonalizm – Sosyalizm – Mistisizm
- Sanat – Edebiyat – Tenkid
- Asır, Avrupa ve Biz
- Din – İnkılap – İrtica
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.