Türk denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden olan Piri Reis’in kesin doğum tarihi bilinmemekle beraber, 1465-1470 yılları arasında Gelibolu’da doğduğu tahmin ediliyor. Asıl adı Muhyiddin Piri Bey‘dir.
Denizcilik mesleğini, Osmanlı Donanmasının önde gelen amirallerinden olan amcası Kemal Reis‘den öğrendi. Onun yanında 14 yıl boyunca kalmış ve denizlik konusunda gerekli nitelikleri kazanmıştı. 1486 yılında Gırnata’da yaşayan Endülüs Müslümanlarının Osmanlı Devleti’nden yardım istemesi üzerine, Kemal Reis gemileriyle bölgeye giderek buradaki Müslümanları Afrika’ya taşıdı. Bu sefere Piri Reis de amcasının yanında katılmıştır.
Amcasıyla beraber uzun yıllar boyunca Akdeniz kıyılarında dolaşmış, bu sırada bulundukları bölgelerin fiziki bilgilerini not almıştır. 1494 yılında amcası Kemal Reis, hakimiyetinde bulunan deniz gücüyle Osmanlı Devleti’nin hizmetine girdi. Piri Reis, Osmanlı Devleti’nin Venediklilerle yaptığı deniz savaşlarında gemi komutanı olarak görev yaptı.
İlk dünya haritasını çizdi
1511 yılında amcasının vefat etmesinin ardından Gelibolu’ya geri döndü. 1513 yılında ilk dünya haritasının çizimini gerçekleştirdi. Bu haritayı, 1517 yılında katıldığı Mısır Seferi sırasında Yavuz Sultan Selim‘e takdim etti. 1525 yılında denizciler için önemli bilgiler içeren kılavuz kitap niteliğindeki “Kitab-ı Bahriye” adlı eserini yazdı ve ertesi yıl Kanuni Sultan Süleyman‘a sundu. 1528 yılında ikinci dünya haritasını çizdi.
1554 yılında idam edildi
Barbaros Hayreddin Paşa‘nın vefat etmesinin ardından Mısır Kaptanlığı’na getirilen Piri Reis, 1554 yılında hizmette kusuru olduğu gerekçesiyle idam edilmiştir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.