Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir? Kısaca hayatı

Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir? Fuat Sezgin’in bilime katkıları nelerdir? Fuat Sezgin’in çalışmaları neler? Fuat Sezgin ne yapmıştır? İşte Fuat Sezgin’in kısaca hayatı.

Fuat Sezgin kimdir?

Dünyanın önde gelen bilim insanlarından olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğdu. Eğitim hayatına Doğubeyazıt’ta başladı. 1942 yılında ise Erzurum Lisesi’nden mezun oldu. 

Liseden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Filolojisi Bölümüne kaydoldu. Üniversitenin Şarkiyat Enstitüsü’nü kuran Alman şarkiyatçı Hellmut Ritter‘in yanında öğrenim gördü. 

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Arap Dili ve Edebiyatı üzerine doktora yaptı. 1954 yılında “Buhari’nin Kaynakları” adlı doktora tezini tamamlayan Sezgin, İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde doçent olarak görev yapmaya başladı. 

1960 yılındaki askeri darbe sırasında üniversiteden uzaklaştırılınca Almanya’ya giderek Frankfurt Üniversitesi‘nde çalışmalarını sürdürdü. Bir süre misafir doçent olarak ders verdi. 1965 yılında ise profesör oldu. 

1967 yılında bugüne kadar alanında yazılan en kapsamlı eser olan “Arap-İslam Bilim Tarihi” adlı kitabının ilk cildini yayımladı. Bu eseri, daha sonraki yıllarda kaleme alacaklarıyla beraber 17 ciltten oluşmaktadır. 

1982 yılında Jojann Wolfgans Goethe Üniversitesi‘ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü‘nü, ertesi yıl ise buranın müzesini kurdu. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018 tarihinde hayatını kaybetti. 

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılı “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edildi.

27 dil bilen Sezgin, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası, Hessen Kültür Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Fuat Sezgin’in kitapları

  • 1984 Yılından 2011 Yılına Kadar Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü Yayınlarına Yazılan Avrupa Dillerindeki Önsözler
  • İslam Uygarlığında Astronomi Coğrafya ve Denizcilik
  • İslam Uygarlığında Mimari, Geometri, Fizik, Kimya, Tıp Saatler, Optik, Mineraller, Savaş Tekniği, Antik Objeler
  • Bilim Tarihi Sohbetleri
  • Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi ve Piri Reis
  • Buhari’nin Kaynakları

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın