refik halit karay

Refik Halit Karay kimdir?

Refik Halit Karay, 1888 yılında İstanbul’un Beylerbeyi ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi‘ne kaydoldu. Fakat hocası ile yaşadığı bir tartışmanın ardından okulu bıraktı.

Galatasaray Lisesi’ni bıraktıktan sonra babasının zorlamasıyla İstanbul Mekteb-i Hukuk‘a kaydoldu. Hem buradaki öğrenimini sürdürdü hem de Maliye Nezareti’nde çalıştı. 1908 yılında İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesinin ardından hem okulunu hem de işini bıraktı. Bu tarihten sonra gazeteciliğe yöneldi ve  Servet-i Fünun‘da çalışmaya başladı. Daha sonra Tercüman-ı Hakikat gazetesine geçti. 

Yazarlığa küçük yaşlardan itibaren ilgi duyan Refik Halit Karay’ın ilk yazısı, “Muhit” adlı bir dergide yayımlandı.

Bir dönem “Son Havadis” adında bir gazete çıkarmaya başladı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu‘nun da yazarları arasında yer aldığı bu gazeteyi kısa bir süre sonra kapatmak zorunda kaldı. 

İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin iktidara gelmesinin ardından bazı yazıları gerekçe gösterilerek Sinop’a sürgüne gönderildi. Ziya Gökalp‘in devreye girmesiyle affedilen Refik Halit, İstanbul’a dönerek Robert Koleji’nde öğretmenlik yapmaya başladı. 

1922’de “Aydede” adında bir dergi çıkarmaya başladı. Bu dergideki yazılarında, Mili Mücadele ve Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde bir tutum izlemiştir. Bu sebeple Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından “Yüzellilikler” listesine dahil edilmiştir. 9 Kasım 1922 günü İstanbul’dan ayrılarak Beyrut’a gitti. Daha sonra Doğru Yol gazetesinde çalışmak üzere Halep’e geçti. 

1937 yılında af çıkarılınca ertesi yıl Türkiye’ye döndü. Aydede dergisini yeniden çıkardı.

Refik Halit Karay, 1965 yılında hayatını kaybetti.

REFİK HALİT KARAY’IN ESERLERİNDEN BAZILARI

HİKAYE

Memleket Hikayeleri

Gurbet Hikayeleri

ROMAN

Çete

Sürgün

Bu Bizim Hayatımız

Kadınlar Tekkesi

Karlı Dağdaki Ateş

Bugünün Saraylısı

Anahtar

Nilgün

İstanbul’un Bir Yüzü

Dişi Örümcek


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın