Refik Halit Karay, 15 Mart 1888 tarihinde İstanbul’un Beylerbeyi ilçesinde doğdu. Galatasaray Lisesi’nde sürdürdüğü eğitimini hocasıyla yaşadığı bir tartışma sebebiyle yarıda bıraktı. Babasının ısrarı üzerine İstanbul Mekteb-i Hukuk’a kaydoldu.
Refik Halit, İkinci Meşrutiyet’in ardından okuldan ayrılarak gazeteciliğe yöneldi. Servet-i Fünun dergisinde tercümanlık, Tercüman-ı Hakikat gazetesinde ise yazarlık yaptı. Daha sonra yazarları arasında Yakup Kadri Karaosmanoğlu‘nun da bulunduğu “Son Havadis” adında bir gazete çıkardı.
Kalem ve Cem dergilerinde yazıları yayımlanan Refik Halit, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin iktidara gelmesinin ardından bazı yazıları gerekçe gösterilerek Sinop’a sürgüne gönderildi. Bu dönemde Peyam gazetesi ile Yeni Mecmua‘da yazarlık yaptı.
Ziya Gökalp‘in devreye girmesi sonucunda affedilen Refik Halit, İstanbul’a dönerek Robert Koleji’nde öğretmenlik yapmaya başladı.
1922 yılında çıkarmaya başladığı Aydede dergisindeki yazılarında Milli Mücadele ve Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde tutum izlediği gerekçesiyle TBMM tarafından “Yüzellilikler” listesine dahil edildi. 1922 yılında İstanbul’dan ayrılarak önce Beyrut’a ardından da Halep’e gitti. 1927 yılında af çıkarılınca yurda döndü.
Refik Halit Karay, 1965 yılında hayatını kaybetti.
REFİK HALİT KARAY’IN ESERLERİ
Hikaye
- Memleket Hikayeleri
- Gurbet Hikayeleri
Roman
- Sürgün
- Nilgün
- İstanbul’un Bir Yüzü
- Yezidin Kızı
- Bu Bizim Hayatımız
- Ay Peşinde
- Anahtar
- Bugünün Saraylısı
- Kadınlar Tekkesi
- Yer Altında Dünya Var
- Dişi Örümcek
- İki Bin Yılın Sevgilisi
- Ekmek Elden Su Gölden
- İki Cisimli Kadın
- Karlı Dağdaki Ateş
- Dört Yapraklı Yonca
- Yerini Seven Fidan
- Sonuncu Kadeh
- Ayın On Dördü
- Yüzen Bahçe
Oyun
- Kanije Müdafaası
Mizah
- Sakın Aldanma, İnanma, Kanma
- Kirpinin Dedikleri
- Ago Paşa’nın Hatırı
- Ay Peşinde
- Tanıdıklarım
- Guguklu Saat
- Deli
Günlük
- Üç Nesil Üç Hayat
- Tanrı’ya Şikayet
- Bir İçim Su
- İlk Adım
- Bir Avuç Saçma
Anı
- Minelbab İlelmihrab
- Bir Ömür Boyunca