Reşat Nuri Güntekin, 1889 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Askeri doktor olan babasının görevinden dolayı öğrenimini farklı illerde sürdürmek zorunda kaldı.
Öğrenim hayatına Çanakkale’de başlayan Güntekin, daha sonra öğrenimini İzmir’de sürdürdü. Lise öğrenimini İstanbul’da bulunan Saint Joseph Lisesi‘nde tamamladı. Yükseköğrenimini ise Darülfünun Edebiyat Bölümü‘nde tamamladı.
Üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli okullarda öğretmen ve müdür olarak görev yaptı. 1931 yılında müfettiş oldu. Bunun ona büyük katkısı olacaktı. Çünkü müfettişlik görevi sırasında Anadolu’yu gezecek ve orada yaptığı gözlemleri eserlerine aktaracaktı.
İlk romanı, “Cemil Nimet” takma adıyla yazdığı “Harabelerin Çiçeği“dir. İlk oyunu olan “Hakiki Kahraman“ı ise 1919 yılında yazdı. “Kelebek” adlı bir mizah dergisinde “Ateş Böceği” ve “Ağustos Böceği” gibi takma adlarla yazılar yayımladı.
1939 yılında Çanakkale Milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. 1950 yılında UNESCO Türkiye Temsilciliği görevinde bulundu. 1954 yılında ise emekli oldu. Akciğer kanseri teşhisi konulan Reşat Nuri Güntekin, 7 Aralık 1956 tarihinde hayatını kaybetti.
Reşat Nuri Güntekin’in kısaca edebi yönü
Reşat Nuri Güntekin, Anadolu insanının yaşantısını, sorunlarını ve duygularını doğal ve yalın bir anlatımla eserlerine yansıtmıştır. Bazı eserleri sinema ve televizyon dizilerine de uyarlanmıştır. Eserlerinde ağırlıklı olarak toplumsal konulara yer vermiştir.
Reşat Nuri Güntekin’in eserlerinden bazıları
Roman
- Çalıkuşu
- Damga
- Dudaktan Kalbe
- Yeşil Gece
- Bir Kadın Düşmanı
- Kavak Yelleri
- Yaprak Dökümü
- Acımak
- Akşam Güneşi
- Ateş Gecesi
Öykü
- Tanrı Misafiri
- Olağan İşler
- Eski Ahbap
Oyun
- Balıkesir Muhasebecisi
- Tanrıdağı Ziyafeti
- Hançer
- Eski Rüya
Gezi
- Anadolu Notları
iyiymiş.
güzel olmuş
evet çok güzel olmuş
evet iyi
Ödevime çok yardımcı oldu sağ olun