Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in Başkanı Sergei Chemezov, S-400’ler için tarih verdi.
Chemezov, S-400’lerin iki ay içinde Türkiye’ye teslim edileceğini açıkladı.
Türkiye ile Rusya arasında 2017 yılında yapılan S-400’lerin satışına ilişkin anlaşmaya göre, en geç Mart 2020’de teslim edilmesi öngörülüyordu. Anlaşmanın maliyeti yaklaşık 2,5 milyar dolardı.
Milli Savunma Bakanı Akar ‘Önümüzdeki aylarda gelecek’ demişti
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “S-400’ler önümüzdeki aylarda gelecek” demişti. Öte yandan Akar, S-400 hava savunma sistemi için Rusya’ya askeri personel gönderildiğini de açıklamıştı.
Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi
S-400 hava savunma sistemi, Türkiye ile ABD arasında uzun bir süredir gerginliğe sebep olan bir konu. Washington, S-400’lerin F-35’ler için tehdit oluşturacağını iddia ediyor.
Pentagon’un üst düzey politika yetkililerinden biri olan Kathryn Wheelbarger, “S-400, F-35 gibi bir uçağı düşürmek için tasarlanmış bir Rus sistemidir” demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise S-400’lerden sonra S-500’lerin gündeme geleceğini ve Rusya ile ortak bir üretimin söz konusu olacağını söylemişti.
S-400’ü aktif olarak halihazırda kullanan tek ülke Rusya. Çin ise sipariş veren ilk yabancı ülke oldu. Fakat, S-400’lerin Çin’e teslimi sırasında fırtınadan dolayı füzeler zarar görmüş ve tekrardan onarım için Rusya’ya geri gönderilmişti.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.